Az eltűnés ami megváltoztathatja a Közel-kelet erőviszonyait.


kidsnews (127éves) - 3 éve

A napokban sokat lehetett hallani Dzsamál Hasogdzsi egykori szaúdi ellenzéki újságíróról, aki ügyeit intézni ment be országa Isztambulban található nagykövetségre, de onnan a biztonsági kamerák felvétele szerint valamiért sohasem távozott. Az eset miatt rendőrégi vizsgálat is indult Törökországban, de nagyon úgy néz ki, hogy semmiféle kézzelfogható bizonyíték sincs, amely alapján meg lehetne erősíteni vagy éppen cáfolni az időközben napvilágot látott teóriákat.

Az újságíró minden magyarázat nélküli eltűnése és feltételezett likvidálása óriási politikai és gazdasági vihart kavart a világban. Különösen kényes a téma az Egyesült Államokban mivel kiderült, hogy az esetleges megbízóként megnevezett szaúdi vezető, Mohamed bin Szalmán herceg kifejezetten jó viszonyt ápol Trump vejével. Az amerikai elnök egyébként már látta azt a jelentést, amelyet a saját hírszerzői készítettek az ügyről, de ennek ellenére nagyon óvatosan fogalmaz, ha bárhol szóba kerül a herceg érintettsége. Persze óvatosságát nem csak a közeli ismeretség befolyásolhatja, hanem még az a Szaúd-Arábiával kötött 670 millió dolláros fegyvereladási szerződés is amelyet még az év elején hagyott jóvá az Egyesült Államok Külügyminisztériuma.

A kedélyeket eközben tovább borzolja, hogy a korábban gyakorlatilag politikai száműzetésben élő, és a Washington Postnak dolgozó újságíró Dzsamál Hasogdzsi vonatkozásában az is felmerült, hogy nem csak oknyomozott és publikált, hanem konkrétan kémtevékenységet is végzett megbízóinak. Ezen vélemények alapján újságírói igazolványát, fedőszakmáját csak eszközként használhatta ahhoz, hogy olyan helyekre jusson be ahová egyébként földi halandónak igencsak nehézkes lett volna. Mindezt alátámasztja, hogy Hasogdzsi kifejezetten jó viszonyt ápolt Turki al-Fejszál herceggel, aki mellesleg több mint két évtizeden át volt a titkosszolgálat első számú vezetője Szaud-Arábiában.

A gyanúba keveredett monarchia mindezek ellenére továbbra is tagadja, hogy bármiféle érintettsége lenne az ügyben, pedig már a bölcsek tanácsa is összeült, hogy diplomáciai vihart kavaró herceg helyett megbízzanak valaki mást az ország irányításával.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

privatbankar.hu; Heightline

 

2017 Kidsnews | All rights reserved