Az Új-kaledóniai vitorlásgekkó.


Shiwaeera (15éves) - 3 éve

Volt idő a történelemben amikor azt gondolták, hogy kihalt, de a Rhacodactylus ciliatus vagyis az Új-kaledóniai vitorlásgekkót 1994-ben ismét felfedezték és napjainkban már igen közkedvelt hobbiállat vált belőle.

A nagyjából 18-23 cm hosszú kis hüllő példányai tulajdonságaikban nagyban eltérnek a kertben, a mezőn, a falakon élő, sütkérező rokonaiktól. Képesek felmászni szinte bármilyen függőleges felületre, így még az üvegre is és állíthatom nincs tériszonyuk. A hátsó lábaik között egyfajta bőrvitorla feszül, amit a fák közötti vitorlázás közben manőverezésre használnak innen ered a faj neve. Más gyíkfajhoz hasonlóan veszély esetén képesek kapaszkodó farkukat eldobni, de nekik nem nő vissza, szóval vigyázni kell a jellemzően szelíd, de azért néha kissé izgatott hüllővel.

Talpukat, jobban mondva kissé széles ujjaikat apró, mikroszkopikus szőrszálak borítják, és amikor leteszik valahová a lábukat ezek a kis szőrszálak elektromos töltést generálnak, így tapad oda mindenhova a „gekkótalp”.  Ez annyira jól működik, hogy még vízszintesen sem képesek felemelni a lábukat, mivel a hatalmas “tapadó” erő nem engedi ezért visszafelé hajlik az ujjuk.

Nincsenek fogaik, csak a szájuk széle fogazott, és rovarokat esznek, tücsköt, sáskát, szöcskét, amit az állatkereskedésekben simán be is lehet szerezni. A szakirodalom szerint elvileg a lisztkukacot is megeszik, de valamiért az enyémnek a tücsök sokkal jobban ízlik.

Hasonlóan a  többi gyíkfajhoz  ők is vedlenek idősebb korukban, ezért ilyenkor a levegőt is nedvesítve minden nap kell nekik egy kis vizet befújni, amit le tudnak nyalogatni az üvegről, és egyéb helyekről.

Alapvetően éjszakai állatok, így nappal pihennek, ezért érdemes valamilyen növényt betenni nekik, amibe be tudnak bújni. Tojásaik szobahőmérsékleten is kikelnek ezért könnyű szaporítani. Nagyjából 15-20 évig is élhetnek, szóval aki ilyen állatot választ, igen hosszú ideig maga mellett tudhatja őket.

 

Ha szeretnéd, hogy a kidsnews.hu, a kedvenc weblapod legyen az év ifjúsági honlapja 2018-ban.

Szavazz ránk!

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

clkép: dierennieuws.nl

kép: Shiwaeera

2017 Kidsnews | All rights reserved