Egy édességalapú gyerekkönyv, Csücsök avagy a nagy pudinghajsza.


Solymosi Máté (19éves) - 3 éve

Egy elszabadult papagájjal kezdődik Keresztesi József édességalapú gyerekkönyve: az elbeszélő beszámol a kíváncsi sárga lény eltűnéséről, majd pár versszak után elérünk Sütiföldre, ahol elkezdődik a cselekmény.

Szerencsétlen Császármorzsa, Sütiföld uralkodója nagy bánatban van. Éppen egy éve, hogy Vérpuding elrabolta lányát, a csodálatos Csokisminyont. Sok bátor vitéz próbálta őt visszahozni, ám senki sem járt sikerrel. Épp, amikor a király feladná reménykedését toppan a színre Csücsök, a meggyötört kiflivég, aki nagy lelkesen indul megkeresni a lányt. Társként hozzá szegül Csárli, a meggy, később pedig Marcipánegér is barátjukká (és segítségükre) válik.

Ez az alapvetés, innen indul a várhatóan kiszámítható, de mégis lebilincselő és végtelenül aranyos történet, melynek különböző kanyarjait és rejtélyeit nem akarnám lelőni a lehetséges olvasóknak. A szöveg rímbe szedett, mégpedig igen izgalmas képlettel: a 14 soros versszakokban négyféle rímelés is megtalálható, ezek viszont állandóak a versszakok között, ezáltal rendszert adnak az egyébként különös, meglepő stílusnak.

A könyv végtelenül aranyos. Kreatív szójátékok, izgalmas versszakok, vicces karakterek, mindezt összefogja pedig a minden oldalon megtalálható csodálatos rajzstílus, amire öröm ránézni minden lapozásnál.

Összességében ez egy remek gyerekkönyv, ami a szülőknek is képes élvezetet nyújtani remek szójátékaival és izgalmas rímeivel, sőt, még valahogy egy tinédzsert is képes volt elszórakoztatni, szóval akit érdekel a játékos verselés, vagy a klasszikus mesetörténetek frissítése/kiforgatása, annak teljes szívvel tudom ajánlani.

Kollégánk írása a Népszava október 27-ei számában is megjelent nyomtatott formában.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved