Cyberbullying: nem is olyan szimpla kérdés mint gondoltuk


Zuzmó (17éves) - 3 éve

Tudod, mit jelent a cyberbullying, ami a fiatalok, azon belül is leginkább az általános iskolások között terjedt el? A gyerekek ilyenkor az internetet használják mások bántalmazására, megsértésére és megfélemlítésére.

Rosszindulatú e-maileket küldözgetnek a célszemélynek, gúnyolódó kommenteket írnak, bántó üzeneteket küldenek privátban és nyilvánosan is, vagy csúnya pletykákat indítanak el elektronikus úton.

A különböző online csoportokból való kizárás is ennek minősül. Nem is gondolná az ember, mennyire tönkre teheti egy gyerek vagy tinédzser életét a cyberbullying, miközben egyre többen választják ezt az utat. Online ugyanis bárkinek kiadhatjuk magunkat és név nélkül állhatunk bosszút bárkin, nem kell félni az esetleges következményektől. És persze még akkor is ha tudja az illető, hogy kik vagyunk, a képernyő mögé bújva írni a bántó megjegyzéseinket sokkal könnyebb, mint szemtől szembe beszólni.

Hogyan állíthatjuk meg?

Hogyha bántanak az interneten keresztül, akkor mindenképpen állítsd át privátra a közösségi oldalaid és csak azoknak engedd, hogy kövessenek, illetve legyenek az ismerőseid, akiket biztosan tudsz, hogy ismersz és nem kamu profiljuk van.

Fontos, hogy azt is állítsd be, hogy az engedélyed nélkül ne tehessenek semmit közzé az idővonaladon, így elkerülheted a nemkívánatos posztokat.

Hogyha fenyegető leveleket küldenek neked, semmiképpen se töröld őket. Mentsd le vagy készíts screenshot-ot és mutasd meg őket lehetőleg egy felnőttnek, akiben megbízol és mondd el neki mióta történik ez. Sosem késő segítséget kérni, de minél később szólsz valakinek róla, annál később tud bárki bármit tenni ennek a megállítására. De a legjobb, hogy már az első alkalommal, amikor olyan üzenetet kapsz valakitől, ami benned félelmet kelt, vagy zavar akkor azonnal letiltod. Nem is kell rá válaszolnod, az csak még inkább arra ösztönzi az illetőt, hogy folytassa.

Hogyan segítsünk?

Hogyha hallasz valakiről, akit az interneten zaklatnak, semmiképpen se engedd el a füled mellett és gondold azt, hogy valaki majd biztos segít neki, miért pont te lennél az. Mert nagy a valószínűsége, hogy mások is ugyanígy gondolkodnak és ennek az a vége, hogy senki sem segít és magára marad a bántalmazott személy. Még ha az elején úgy is érzed; te nem tudsz semmit segíteni, hidd el még mindig jobb ha ott vagy mellette, ha tudja, hogy van akire számíthat, együtt minden könnyebb.

Szülőként nagyon fontos a jó kapcsolat, hogy beszélgessünk a gyerekekkel, biztosítsuk őket arról, hogy nincsenek egyedül és ha elmondják mi történik velük, együtt tudunk megoldást találni a problémára. Hogyha úgy látjuk a történtek hatására a gyerek lelkileg komolyabban sérült, akkor érdemes felkeresni egy pszichológust, hogy szakemberrel is beszélgethessen az érzéseiről. Amennyiben beazonosítható a fenyegető személy – például tudjuk róla, hogy ugyanabba az iskolába jár, szóljunk az iskolában a vezetőségnek. Ha a zaklató megtudja mekkora bajt csinált nagy az esélye, hogy úgy megijed, hogy meg sem próbál újra zaklatni.

Mindaddig amíg az internet létezik, a cyberbullying is jelen lesz, de ez nem azt jelenti, hogy tolerálni kell! Tudunk ellene tenni. Ne feledd, mindig van valaki, aki segít neked, függetlenül attól, hogy milyen segítségre van szükséged.

Merj szólni!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved