Európa elbúcsúzik az egyszer használatos műanyagoktól.


kidsnews (127éves) - 3 éve

Október 24-én szavazta meg az Európai Parlament, hogy legkésőbb 2021-től betiltják az egyszer használatos műanyagok, mint a műanyag  tányérok, evőeszközök, lufitartó botok és a fültisztitó pálcák forgalmazását az Európai Unió területén. Ezeket a termékeket ettől a dátumtól csak fenntartható forrásból és megújuló alapanyagból lehet majd legyártani, ami azért is örvendetes mert jelenleg a tengereken úszó szemét 70 százalékát teszik ki az egyszer használatos műanyagok hulladékai. Rendelkeztek arról is, hogy a tagállamoknak a nem kiváltható és egyszer használatos műanyag termékek fogyasztását is legalább 25 százalékkal kell csökkenteni kell 2025-ig, így hamar a figyelem középpontjába kerülnek majd a hamburgeres, sütis és a szendvics tárolására szolgáló dobozok is.

Az Európai Unió  tagállamainak  mindemellett saját tervet kell kidolgozniuk a többször használható műanyagok elterjedésének ösztönzésére, valamint az újra felhasználás népszerűsítésére is.  Gondoskodniuk kell arról, hogy 2025-re az italos PET palackok minimum 90 százaléka fejezze be pályafutását valamelyik feldolgozó üzemben.

De itt sem lehet megpihenni a képviselők szerint, ezért a műanyagok használatát korlátozó lépések részeként a dohánytermékekből származó szemétre, elsősorban a műanyagot tartalmazó szűrőkre is ki kell terjeszteni a csökkentési terveket. Az EP határozat szerint az  ilyen hulladékot 2025-ig felére, 2030-ra pedig már 80 százalékkal kell csökkenteni a tagállamokban. Erre azért van szükség, mert egyetlen cigarettacsikk 500-1000 liter vizet is képes szennyezetté tenni, és legalább 12 évig tart, mire lebomlik.

A képviselők rendelkeztek a gyártók felelősségéről is, mivel külön kiemelték, hogy a dohányiparnak fedeznie kell a termékei képezte szemét begyűjtésének költségét, beleértve a hulladékgyűjtést, a szállítást és a hulladékkezelést is.

 

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 

 Forrás:

europarl.europa.eu

2017 Kidsnews | All rights reserved