#eznemkameratrükk – Interjú Hajnóczy Somával


Tigirl (16éves) - 3 éve

Egy igazi újságíró mindig felkészül a riportalanya életéből és munkásságából, így a Hajnóczy Soma interjúra készülve én sem cselekedtem másképp. Azonban, amikor már a negyedik cikket olvastam el vele kapcsolatban, feltűnt, hogy minden interjúban így mutatták be: “Hajnóczy Soma, kétszeres világbajnok bűvész”. Én még a beszélgetésünk előtt megcáfoltam magamban ezt a mondatot, ugyanis szerintem nem “csak” kétszeres világbajnok bűvész, hanem annál sokkal több. Interjúmmal erre próbálok rávilágítani.

kidsnews.hu Tigirl: Miért pont bűvész lettél, amikor nagyon sok dolgot csinálsz nem kis eredménnyel? Például a zene, a filmezés, az úszás, stb.

Soma: A mai napig nagyon sok hobbim van, ide tartozik a zene, a filmezés, a bűvészet, sőt évek óta foglalkozom társasjáték-fejlesztéssel is. Én egyébként a Műszaki Egyetemen végeztem, és azt hittem, hogy azzal fogok foglalkozni, amit tanultam, de a diplomázás évében kezdett el nagyon felfelé ívelni a versenyző karrierem. A világbajnokság után egyértelmű lett, hogy körbeutazhatom a világot a bűvészetemnek köszönhetően, vagyis nem kell beülnöm valahova  – klasszikus értelemben véve – dolgozni. Ekkor már nem is volt kérdés, a bűvészetet választottam. Ebben persze az is közrejátszott, hogy szerintem én egy közepes zenész, és közel sem a legjobb humorista, viszont nagyon jó bűvész vagyok. A bűvészetembe pedig a különböző művészeti ágakat be tudom lopni, és így kiélhetem a kreativitásomat.

Melyik a kedvenc részed a bűvészetben?

Az én abszolút kedvenc részem az élő színházi előadás. Tehát színpadon lenni, színpadon szórakoztatni, igazi színházi környezetben nyűgözni le az embereket hatalmas élmény. Ez számomra a non+ultra, az igazi desszert, a habos torta tetején a csokiöntetes cseresznye. 🙂 Ezen kívül persze nagyon szeretem amit csinálok, és sok más részét is kedvelem a bűvészetnek, például imádok videót vágni, új trükkökön dolgozni. Mindig igyekszem egy egyensúlyt teremteni a bűvészetem különböző területein: minden érdeklődési körömnek helyet adni és azokat egyenlővé tenni. És ez a színes-szagos skála az, ami engem boldoggá tesz.

Akkor innen jött az ötlet, hogy Youtube csatornát indíts?

Engem egyébként régebb óta érdekel a filmezés, mint a bűvészet, már nagyon kicsi koromban csináltunk kicsi paródiákat, remake-eket. Azért indítottam Youtube csatornát, hogy ne kelljen lemondanom erről a hobbimról sem. Emellett az emberek nézik és tetszik nekik, ami engem is felvillanyoz és inspirál, motivál. Ezzel elsődlegesen nem  a marketinges céljaimat akarom teljesíteni, hanem azért csinálom, mert szeretem.

És mit tapasztalsz, az emberek elhiszik, hogy tényleg nem kameratrükk?

Remélem, hogy igen, és ezúton is üzenem mindenkinek, hogy tényleg nem az. Az emberek nagy része egészségesen szkeptikus online bűvész-tartalmak fogyasztásakor, ezért állítják azt, hogy CGI. Ez azért van, mert ugyan kételkednek, de mégsem tudják megfejteni a dolgot, ezért egyszerűen csak azt mondják, hogy kameratrükk, így ők sem tűnnek hülyének. Persze rengeteg olyan néző van, aki hisz a varázslatban, és szereti elhiszi a csodákat.

Szerinted egy trükkfelvétel lehet olyan hiteles, mint a valódi bűvészkedés? Például a Szemfényvesztők…

A Szemfényvesztők trükkjeinek nagy része computer által generált, én ezt annyira nem szeretem, mert ez szerintem csalás. Mondjuk benne van, hogy az egy Hollywood-i film, ebben az esetben sokkal elnézőbbek vagyunk. Nálunk, bűvészeknél más a helyzet, mert nekünk meg kell győznünk a közönséget arról, hogy nem csalunk. Erre nagyon jó eszköz, amikor hírességeknek, nagyobb közösségnek, vagy vágatlan felvételen bűvészkedem.

A hétköznapokban máshogy viselkedsz, mint a színpadon?

Igen. Alapvetően nem egy másik ember leszek, ha fellépek a színpadra, csak egy felerősített, eltúlzott Soma lesz belőlem. A hétköznapokban sem vagyok egy mogorva, zord figura, de ez a színpadon sokkal jobban kijön. Ezt leginkább egy hasonlattal tudom elmagyarázni: olyan, mintha innál egy pohár limonádét, vagy egy pohár cukorszirupot. A limonádé édes, de a cukorszirup százszor édesebb. Ilyen vagyok én is.

Ezen túl a színpadon fontos, hogy az emberek egy dinamikus, szórakoztató, intenzív showműsort kapjanak.

Ha már a hétköznapoknál tartunk, mennyire befolyásolta az iskolai életedet a bűvészet?

Én mindig is egy nagyon zárkózott gyerek voltam, és a bűvészet engem nagyon kinyitott. Ez főleg középsuliban jelent meg; nagyon könnyen a társaság középpontjába tudtam kerülni a bűvészet segítségével. Szóval ez egy tök jó eszköz volt nekem, amivel könnyebben tudtam kapcsolatokat teremteni.

Akkor abból adódóan, hogy zárkózott voltál, gondolom nem voltak bűvös tanárvicceid… 🙂

Nem, nem voltak. Rossz szót használok, mert én inkább el voltam varázsolva, sokat töprengtem, fantáziáltam és nem a hagyományos értelemben vett zárkózottság volt rám jellemző. Egyébként ez a mai napig megvan, csak abban nyilvánul meg, hogy nagyon fontos az “énidő”. Nagyon szeretem az embereket, fontos, hogy társaságban legyek, és nagyon sok barátom van, de fontos az is, hogy egyedül legyek és tudjak gondolkodni, olvasni, meditálni, sétálni. Ezt is igyekszem egyensúlyban tartani.

Gondoltál már arra, hogy taníts?

Egyszer nagyon régen volt egy tanítványom és mostanában is nagyon sokan megkeresnek, de nem azt az életszakaszomat élem, amikor tanítanék. Még sokkal inkább az önmegvalósító-szakasz érvényesül, mert még egy csomó kreativitás van bennem. Majd biztosan fogok tanítani, de most még nem.

Hogyan változtatta meg az életedet a világbajnoki cím?

Mindenben megváltoztatta. Az első négy évben 120 külföldi utazásom volt és még több meghívásom. Több mint 30-szor jártam a távol-keleten, többször voltam Észak- és Dél-Amerikában és szinte minden európai országban léptem már fel… Az egy nagyon intenzív időszak volt, amit kezdetben kifejezetten élveztem, de 4-5 év után már azért sok volt. Nagyon hiányzott a családom, a barátaim és kapcsolatot is nagyon nehéz úgy fenntartani, hogy alig vagyok otthon. Ekkor kicsit visszaléptem és elkezdtem újraépíteni az itthoni dolgokat: akkor indítottam a Youtube csatornát, lett egy saját irodám, menedzserem, PR-osom, a Showder-klubban és a Dumaszínházban állandó szereplő lettem, szóval elkezdtem egy csomó dolgot, ami ideköt Budapestre. Ugyanis én nagyon szeretek utazni is, de itthon lenni, mozogni, élni is imádok.

A világbajnoki cím előtt nem voltak külföldi meghívásaid?

De igen, voltak, csak nagyon kevés, például egy-egy per év. Három évvel és egy világbajnoki címmel később már úgy kellett szortírozni, hogy melyikre mondjak nemet.

Volt olyan pont, amikor úgy érezted, hogy vége a világnak és nem bírod tovább?

Igen, abban a bizonyos 4-5 évben volt több is. Például amikor Hollywoodban voltam, egy héten belül 27 műsort tartottam. Nagyon elegem volt már a hét végére, és nagyon elfáradtam. Ráadásul az egy húsvét hétvége volt, amikor mindig elmegy a család a nagymamámhoz ünnepelni, én meg egyedül Hollywoodban varázsoltam. Ilyen típusú dolgok miatt döntöttem aztán úgy, hogy most ebből kicsit sok volt, és “letelepszem”. Egyébként érdekes, azóta is minden egyes szentestére és újévre ki akarnak hívni külföldre, de én mindig nemet mondok, mert ilyenkor a család mellett szeretnék lenni.

Erre szokták mondani, hogy az idő pénz. Szerintem az idő sokkal értékesebb, mint a pénz, hiszen az elköltött pénzt újra elő tudod teremteni, az időt viszont nem. Az időnk, az életünk, amivel gazdálkodunk, a legértékesebb erőforrásunk, és ezt sokan nem tartják szem előtt.

 Az utolsó kérdésem, hogy tudsz tanulni mások hibáiból, vagy elköveted őket Te is, hogy aztán fel tudd rá hívni mások figyelmét? Itt gondolok a “Semmi sem lehetetlen” című TEDx előadásodra.

Szerintem mindenki a saját hibáiból tud a legtöbbet tanulni. A mások hibáit ugyan felfedezhetjük, de az nem egy személyes megélés, hiszen nem Te iszod meg a levét. Úgy gondolom, mindenki igyekszik mások hibáiból tanulni, de legjobban csak a sajátjából tud. Ha tud. 🙂

Ha szeretnéd, hogy a kidsnews.hu, a kedvenc weblapod legyen az év ifjúsági honlapja 2018-ban.

Szavazz ránk!

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 

 2017 Kidsnews | All rights reserved