Háfra Noémi aki csak teszi a dolgát


Poscher Dominik (21éves) - 3 éve

A Ferencvárosi TC kézilabdázója, Háfra Noémi hazánk egyik legnagyobb tehetségeként van számon tartva, amit mi sem bizonyíthatna jobban, minthogy a nemrégiben világbajnokságot nyerő ifjúsági válogatottat vele reklámozták az esemény előtt. A pimaszul fiatal átlövő napról napra fejlődik, és nagy energiákat mozgósít azért, hogy a játéka még jobbá váljon. Tizenegy éves kora óta felnőttekkel edz, ezzel azonban nem foglalkozik, csak teszi a dolgát. De milyen jól teszi…

kidsnews.hu Dominik: A kézilabdához, avagy ahhoz, hogy az ember beleálljon az ütközésekbe, kell egyfajta keménység. Nálad ez sosem jelentett gondot? Mennyire tudod külön kezelni a sportolót az embertől?

Noémi: Félelem sosem volt bennem, és azt már utánpótlásban megtapasztaltam, hogy ebben a sportágban bizony érik pofonok az embert. Sőt, érzésem szerint a fiataloknál még jellemzőbbek is a durva, „eszetlen” szabálytalanságok, felnőtt szinten már általában fegyelmezettebbek a játékosok, például hátulról nem rántanak vissza. Magánemberként közel sem vagyok ilyen akaratos és talpraesett, olykor apróságokon is képes vagyok hosszasan vacillálni…

Az ember mindig fejlődni szeretne, gondolom ez sportolóként még jellemzőbb. Mit gondolsz, átlővőként a játékod mely elemét kell még tökéletesítened?

Különböző lövés technikákat szeretnék megtanulni még, hogy ne sablonos legyek, mert a kapusok, az ellenfelek lassan kezdenek kiismerni. Vannak olyan napok, amikor a rég használt cselek és lövések sem sikerülnek, szóval azokat sem szabad hanyagolni, de a cél az, hogy mindig tudjak váratlant húzni.

Mennyiben jelent más érzést pályára lépni az ifjúsági válogatottban, mint az FTC-ben. Több magabiztosságot érzel a kortársak ellen? Nyomaszt, hogy most már nagy nevek között kell helytállnod?

Talán abban mérhető ez, hogy a nehéz szituációkban, amikor hátrányban voltunk, akkor is higgadt és magabiztos tudtam maradni. A fiataloknál mindig van holtpont a meccsek közben, és úgy érzem, nálunk volt a legkevesebb, mert a mi csapadunkban szerepelt a legtöbb felnőtt mezőnyben edződő játékos. Egyáltalán nem nyomaszt, igazából nem is gondolok rá, csak teszem a dolgom.

Hogyan sikerült eleinte felülemelkedni a gondolaton, hogy mondjuk Szucsánszki Zita vagy hozzá hasonló kiválóságok mellett kellett bizonyítanod ilyen fiatalon?
Nem igazán töprenghettem ezen, mert akkor egyáltalán nem ért volna sikerélmény. Arra emlékszem, hogy óriási volt a különbség, a cseleket, lövéseket elővételezték, és sanszom se volt, hogy túljárjak az eszükön. Ettől aztán mindig dühös lettem és addig csináltam, amíg nem sikerült.

Lassan eljön az időszak, amikor klubszinten sem úgy fognak már rád tekinteni, mint a fiatal tehetség, akinek még el lehet nézni ezt-azt. Könnyen lehet, hogy hamarosan vagy már most vezérszerepbe kerülhetsz. Ifjúsági válogatottnál már volt részed ebben a mostani VB-n. Milyen tapasztalatokat szereztél, mint kulcsjátékos, vagy éppen egy világesemény arca?

Fantasztikus érzés volt, hogy engem választottak reklámarcnak, és óriási motivációt adott, hogy amikor beléptem a csarnokba, akkor saját magamat láttam a molinókon. A pályán aztán már nem éreztem, hogy ennyire húzóember lennék, mert megoszlott a teher Ha a beálló nem zár előttem ilyen jól, vagy az irányító nem húzza nekem ennyire jól a labdát, esetleg a kapusunk nem véd hátul és kikapunk, akkor én sem lehettem volna ennyire sikeres.

Az, hogy már tinédzserkorodtól idősebbek társaságában töltöd az időd egy részét, hozott változást a személyiségedben?
Már tizenegy évesen felnőttek között edzettem, de szerintem ez nem változtatott rajtam, mert mindig is úgy kezeltek, mintha a kislányuk lennék. Amikor ők bulizni mentek, akkor én haza mentem, viszont, ha bántódás ért a pályán, mindig nagyon mögém, mellém álltak, hogy megvédjenek.

Sok sportágban az előtted álló időszak sorsdöntő a karrier szempontjából. Legtöbb sikeres sportoló ebben az időszakban válik klasszissá. Mit gondolsz az előtted álló időszak számodra is döntő lehet ebből a szempontból? Szerinted mi az amit tenned kell a további sikerekért?
Annyira sűrű a program, annyi edzés és meccs van, hogy egyáltalán nincs időm ezzel foglalkozni. Azt érzem, hogy minden nap, minden edzésen és meccsen fejlődök, valamit minden nap tanulok. Szóval, nem érzem nyomásnak, hogy fiatal vagyok még, egyszerűen csak szeretnék minél jobbá válni.

Ha az ember ilyen régóta, ily sokszor kerül közelebbi viszonyba a vaksszal, nem tud kialakulni egy érzelmi kötődés?
Ó, igazi szerelem, ami köztünk van! Izzadós típus vagyok, ezért nekem különösen fontos, hogy mindig legyen wax, ha nincs, akkor biztos, hogy nagyon mérges tudok lenni.

Ha szeretnéd, hogy a kidsnews.hu, a kedvenc weblapod legyen az év ifjúsági honlapja 2018-ban.

Szavazz ránk!

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 2017 Kidsnews | All rights reserved