A Halottak napja Mexikóban


Lemonade (17éves) - 3 éve

A halottak napját minden nemzet másként ünnepli. A mexikói emberek a túlvilági szeretteikről való megemlékezésnek igen különleges módját választották. 

A mexikói halottak napját (Día de los Muertos) tulajdonképpen inkább halottak napi ünnepségsorozatnak lehetne nevezni, hiszen ez a megemlékezés október 31-től november 2-ig tart.

Az első nap a gyermek szellemek, míg a második nap a felnőtt elhunytak megidézéséről szól, az utolsó napon pedig a sírokat díszítik fel.

Az ünnep eredete az aztékok idejére nyúlik vissza, amikor az indiánok  Mictecacihuatl istennő (a halottak csontjainak őrzője) tiszteletére több napos, ősi halotti fesztivált tartottak. A spanyol hódítók érkezése után a keresztény halottak napja és a pogány hagyományok elemeinek keveredéséből jött létre a Día de los Muertos.

Ebben az országban nem az európaiak számára szokványos formában, de nem is az észak-amerikai körökben elterjedt Halloween mintájára tartják ezt az alkalmat. Itt a csendes visszaemlékezés helyett az életet ünneplik, hangos és vidám köntösbe bújtatva ezt az alapvetően nem örömteli eseményt. Az emberek ilyenkor színes, feltűnő ruhákba öltöznek, és csontváz sminket viselnek. Az ünnepi dekorációt igazi színkavalkád jellemzi, de legfőképp a sárga és a narancssárga árnyalatai dominálnak.

A Día de los Muertos fontos jelképei közé tartozik a női kalapban ábrázolt csontváz, La Catrina, aki a halált szimbolizálja. Emellett a büdöske sárga virágai is jelentős díszítő elemei például a házi oltároknak, ahol az elhunytakat ábrázoló régi fényképek, édességek és gyertyák is megtalálhatók.

A temetőlátogatás is egészen másként zajlik náluk, mint nálunk.

Azt hiszem, elég érdekesen néznének ránk itthon, ha nekiállnánk hangosan énekelni, zenélni, vagy éppen enni a szeretteink sírjánál, ugyanis a mexikóiak elhunyt rokonaik, ismerőseik kedvenc ételeit és italait is magukkal viszik. Ezen kívül előszeretettel fogyasztják a Pan de Muerto-t (halottak napi édes kalácsot) is.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved