Hatalmas bajban van a természeti katasztrófáktól súlytott Indonézia.


kidsnews (127éves) - 3 éve

Két héttel ezelőtt, szeptember 28-án 7,5-es erősségű földrengés rázta meg az Indonéz szigetvilágba található Celebesz szigetét. A földrengés miatt egy 3 méter magas szökőár is keletkezett, ami ezután letarolta a még az épen maradt épületeket is. A helyi katasztrófavédelmi szervezet közleménye szerint több mint 1900 ember vesztette életét és 74 ezer ember vált nincstelené szinte egy pillanat alatt.

A nagyságrendileg 17 ezer szigetből álló Indonézia a csendes-óceáni tűzgyűrű mentén fekszik, így a szigetvilágot hatványozottan veszélyeztetik a földrengések és a vulkánkitörések, miközben a globális éghajlatváltozás miatti tengerszint emelkedéssel is számolniuk kell.

Történelmi tapasztalat azonban, hogy azok a demokráciák, amelyek képesek megvédeni a lakosságukat és értékeiket a külső behatásokkal szemben azok sokkal nagyobb eséllyel képesek hosszabb távon fennmaradni. Minél sikeresebb tehát a természeti katasztrófákkal szembeni védekezés egy országban, annál nagyobb valószínűséggel éli túl a politikai berendezkedés is az idő múlását.

Indonézia 1998-ban vált demokráciává, és éppen a 2004-es szökőár előtt néhány honappal tartotta első választásait. Az ország vezetői ezért már regnálásuk első időszakában döntöttek egy figyelmeztető rendszer azonnali telepítéséről, amely azonban élesben most vizsgázott először. Ma már persze kimondhatjuk, hogy a rendszer gyakorlatilag megbukott. A problémát a szakértők szerint az okozta, hogy rendszer üzemeltetésével megbízott szakemberek nem számoltak azzal az esettel, amikor a tektonikai lemezek mozgása nélkül egy tenger alatti földcsuszamlás okoz nem várt hullámokat.

A kormányzati szervek bizonyították alkalmatlanságukat mivel a jelzőrendszer legfontosabb elemei vallottak kudarcot, és ez akár a regnáló kormány bukásához is vezethet.

Ha szeretnéd, hogy a kidsnews.hu, a kedvenc weblapod legyen az év ifjúsági honlapja 2018-ban.

Szavazz ránk!

 

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 2017 Kidsnews | All rights reserved