A hónap témája a „mi leszek, ha nagy leszek”. Iskolai, szülői és társadalmi pályaválasztási nyomás.


kidsnews (127éves) - 3 éve

Az óvodában általában még sablonos válaszokat adunk szinte teljes magabiztossággal a pályaválasztás vonatkozásában. Hős lovag, királylány, állatidomár, tűzoltó vagy rendőr, harsogja a csoport, aztán persze tágul a világ és megjelennek a külső behatások, elvárások is. A pályaorientáció hajnalán pedig már a család, a rokonok és a szomszédok is tele vannak jobbnál jobb ötletekkel, amelyekhez jellemzően saját élettapasztalataikból, be nem teljesült vágyaikból, be nem fejezett küldetéseikből merítenek alapot.

A nagypapa arról beszél, hogy legyél ügyvéd mert mindig lesznek bajban lévő emberek, a szomszéd bácsi a mindig mosolygós kocsmárost isteníti, apa pedig azt mondja ő mindig is ornitológus akart lenni. Az édesanyák ilyenkor persze angyali mosollyal közlik „nem számít csak jól megélj belőle”, te pedig csak egyre bizonytalanabbnak érzed magad.

De hát honnan tudhatná az ember 13 évesen, hogy mit szeretne csinálni és miben teljesedne kis egy egész életen át, és legfőképpen honnan tudhatná ezt egy szülő vagy egy tanár? Egyáltalában milyen szakmák lesznek képesek családokat eltartani hetven év múlva? Ezzel foglalkozunk októberben a hónap témája rovatunkban.

Ha szeretnéd, hogy a kidsnews.hu, a kedvenc weblapod legyen az év ifjúsági honlapja 2018-ban.

Szavazz ránk!

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 2017 Kidsnews | All rights reserved