Johannes szívderítő temetése


Solymosi Máté (19éves) - 3 éve

A Skandináv irodalom mindig is vonzott, felkelti az érdeklődésemet. Úgy képesek ezek az északi írók megfogni az életet, ahogy kevés más. Nagyon egyedi, földhözragadt, mégis végtelenül egyedi módon tudnak átadni bizonyos koncepciókat, gondolatokat. Ebben az ajánlóban egy norvég novellagyűjteményről lesz szó, amiből nagyon erőteljesen átjön a fentebb említett egyedi szemlélet. A Johannes szívderítő temetése tizenkét novellát és egy regényrészletet tartalmaz, amelyek mind hasonló érzettel dolgoznak fel különböző témákat és gondolatokat.

A könyv legelső irodalmi eleme a regényrészlet, Hanne Ørstavik tollából. A részlet remekül működik felütésként, ugyanis messze nem a legdurvább szöveg, viszont azért felkészít arra, milyen érzésű/témájú elbeszélésekkel lesz dolgunk olvasókként a gyűjtemény során. Sokat erről a részletről részleti jellege miatt sem akarok mondani, szóval csapjunk is bele magukba a novellákba.

A regényrészletet követi a Kutyasétáltatás című szöveg, amiről túl sokat nem akarok mondani, nehogy elrontsam a benne található meglepetést. Fő témája alapvetően egy emberi kapcsolat, amelyet egy állattal történő eseményen keresztül mutat be a szerző, Frode Grytten. Remek kis novella, bár erős témája lehet megérdemelt volna egy kicsit vaskosabb tárgyalást.

A következő említésre méltó történet Ingvar Ambjørnsené, ami az Egerek címet viseli. A könyv három öregséggel foglalkozó novellája közül kérdés nélkül ez a legjobb, sokkal kifinomultabb és szebben, figyelemkövetelőbben fogalmaz mint témai testvére, a gyűjtemény címét is adó Johannes szívderítő temetése, és az egyébként elismerendő Sigmund Jensen által írt Purgatórium című szövegnél is számottevően jobb. A történet lényegében a főszereplő egerek elleni küzdelméről szól, a felszínen egy nagyon egyszerű történeten keresztül. Azonban a szöveg – a mulandósággal és a korral kapcsolatban – rengeteg aspektust annyira jól elkap, hogy a végére már nem is érdekel, mennyire egyszerű koncepcióból indult az egész. A gyűjtemény második legjobbja ez, mindenképp érdemes utánanézni.

Sokkal kevesebb jó szavam van Åsne Seierstad A lánykérés című művéhez, amely egy nagyon nehéz és fontos témát végtelenül felszínesen dolgoz fel. Tényleg kár érte, mert azok a vallási és emberi kérdések amiket fölvet, igazán lényegesek és foglalkoznunk kellene velük, azonban ez a pároldalas novella nem képes igazságot szolgáltatni témájának.

A fentebb említett Purgatóriumról azért saját kontextusában is szólnék pár szót. Szövegileg ez az egyik legfogyaszthatóbb, legjobban megfogalmazott a tizenhárom közül, azonban a halálról, életről és felelősségről folytatott meditációja a történet végére kissé irrealitásba fajul, ezzel pedig megcsorbul az egyébként egyik legjobb történet.

Még egy említésre méltó novella azért hátravan, ez pedig nem más, mint a személyes kedvencem a könyvről, Håvard Syvertsen Hőség című alkotása. A szöveg valahogyan nagyon képes volt eltalálni. Annyira reménytelen és kilátástalan, mégis van benne valami szép ami megragad. Végtelenül emberi, és talán ezért is a kedvencem mind közül. Lecsúszott főszereplő szerencsétlenül ténfereg a városban, tervek és remények nélkül, körülötte pedig szomorú dolgok történnek amígnem egyszercsak véget ér a szöveg, és ráeszmélünk, hogy semmi sem változott valójában. Igencsak skandináv egy novella ez.

A gyűjtemény érdekessége még továbbá, hogy ELTE hallgatók fordították az összes novellát, nem pedig egy professzionális csapat. Egy-két helyzettől eltekintve (könyv megjelenésekor még) ez szerencsére egyáltalán nem feltűnő, a fiatalok remek munkát végeztek a szövegekkel.

Összességében ez egy remek kötet. Mindegyik novellában lehet találni valami fontosat, valamit, amibe bele lehet kapaszkodni, és azt mondani, hogy igen, ez nagyon is jó, és több vagyok az által, hogy befogadtam. Egyik szöveg sem világmegváltó, de remek írásokat lehet itt találni attól. Az északi irodalom iránt érdeklődők figyelmébe mindenképpen ajánlom.

 

Ha szeretnéd, hogy a kidsnews.hu, a kedvenc weblapod legyen az év ifjúsági honlapja 2018-ban.

Szavazz ránk!

 

A olvasás élményét a Scolar kiadó támogatásának köszönhetjük.

 

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved