“A hal sem izmos, mégis jól úszik” – interjú Kapás Boglárkával


Poscher Dominik (21éves) - 3 éve

Fotó: Derencsényi István

Kapás Boglárka évek óta képviseli Magyarországot az úszó kontinens-, és világeseményeken. Ráadásul rendre szállítja az érmeket kis hazánknak, jobbára a hosszabb távokon tűnik ki a mezőnyből. Elsődleges számára, hogy mindig az elszántság, az önmagába vetett hit és a megfelelő mentális felkészülés birtokában versenyezzen. De mi mást is várjunk egy sportolótól, aki 5 éves kora óta az olimpiai bajnoki címre szomjazik.

Kidsnews.hu Dominik: 6 évesen kezdtél el versenyszerűen úszni. Kisiskolásként hogyan tekintettél az edzésekre és a versenyekre? Majd később, amikor kiderült, hogy minimalizálódik szabadidőd, mi tartotta benned a lelket?

Boglárka: Valóban, a történet úgy kezdődött, hogy az óvodával lejártunk rendszeresen az uszodába úszásoktatásra, majd egyik nap édesanyámat telefonon megkeresték, hogy érdemes lenne leigazolnom, mert ügyesen mozgok a vízben és látszik, hogy szeretek is ott lenni. Kezdetben az ő célja csupán az volt ezzel, hogy egészségesen éljek és egy biztos környezetben tudhasson, amíg ő dolgozik. Számomra nyilvánvaló volt az első pillanattól kezdve, hogy élsportoló leszek, hiszen már 5 éves korom óta álmom az olimpiai bajnoki cím. Ezt az álmomat ma sem adtam fel, ez tartotta és tartja bennem a lelket, és azt szeretném, ha az az 5 éves kislány, aki voltam, büszke legyen a felnőtt Bogira is!

Az edzésnapokon (minden nap az, kivéve a vasárnapot), az hogy öt óra előtt felkelj, nem lehet megszokni. Persze, fel tudok kelni ötkor, de nehéz, ez minden nap egy küzdelem. Ha esetleg holtponthoz érek, mindig végig gondolom, mit is akarok ezzel elérni, miért is csinálom. Ha ezekre válaszoltam, már nem is olyan nehéz rászánnom magam a következő edzésre.

kidsnews.hu A tanulás és a sport együttes jelenléte végigkísérte/kíséri a pályafutásodat. Miért tartottál ki előbbi mellett akkor is, amikor már bizonyos volt, hogy komoly karrier áll előtted? Szeretsz új ismeretekre szert tenni vagy csak szimplán az úszás utáni életed miatt döntöttél így?

Boglárka: Jelenleg az úszás a legfontosabb, de természetesen vannak hosszú távú terveim is, így gondolok az aktív versenyzői létemet követő időszakra is. Mindig is érdekelt a pszichológia tudománya, és azt gondolom, hogy az élsportolóként megszerzett tapasztalataimat eredményesen tudnám hasznosítani, mint sportpszichológus. Azért választottam ezt, mert ez illeszkedik az érdeklődési körömhöz, az persze pláne jó hír, hogy ebben tovább tudom vinni a sport iránti szeretetem. Jelenleg az ELTE pszichológia szakos hallgatója vagyok. Emellett szeretnék majd piciket tanítani úszni, vízhez szoktatni.

Az ELTE pszichológia szakos hallgatója vagy. Az ott tanultakat tudod kamatoztatni versenyhelyzetben? Gondolva ez alatt a sport mentális részére.

Inkább úgy fogalmaznék, hogy érzékeny vagyok a témára és nyilvánvalóan a pszichológia oldaláról is megközelítek egy versenyhelyzetet, ez bizonyára előny, de az egyetem nagy része még előttem áll.

Mennyivel volt nehezebb az úszás mellett kapcsolatokat kialakítani? Voltak emberek, akikkel a szabadidő hiánya miatt romlott meg a viszonyod?

Nyilvánvalóan nehezebb volt, ráadásul az iskolában sem tudtam annyi időt tölteni, mint egy átlagos diák, így a beilleszkedés is nehezen ment. Ami talán a legjobban fájt, hogy a szalagavatómat ki kellett hagynom. Pedig ez egy olyan élmény a diákok számára, ami nagyon meghatározó az életükben. Én nem lehettem ott a próbákon, sem magán a szalagavatón. Nem tudom, milyen menyasszonyi ruhában pörögni, táncolni, pózolni a párommal, vagy előadni a vicces osztálytáncot. Emlékszem, abban az időben is edzőtáborban voltam, és el is sírtam magam aznap, amikor a szalagavató volt. Kérdeztem magamban, megéri ez, biztos, hogy ilyen jó dolgokból kell kimaradnom? Nem sokkal később választ kaptam az élettől: Európa bajnok lettem. Sőt, még a menyasszonyi ruhás dolog is megoldódott, mert az olimpia után meghívtak egy esküvői fotózásra, szóval végül ez is happy end lett!

Fotó: Lovagi Milán

A sporttal járó pörgést mennyire élted/éled meg pozitívan? Illetve az uszoda, iskola, uszoda, tanulás négyese – mely ha jól sejtem végigkisérte tinédzserkorodat – lelkileg nem gyötört meg? Hogyan próbáltál ebbe a fajta monotonitásba új színt vinni?

Az életem jelenlegi szakasza szinte kizárólag az úszásról szól, de igyekszem minél több időt tölteni a szeretteim körében. A sporttal járó pörgést, például a sok utazást, versenyhelyzetet szeretem, abszolút pozitívan élem meg. Az egyetemet is csinálom közben, amennyire időm és energiám engedi, úgyhogy ha több időm van, azt igyekszem a tanulásra fordítani, nem gondolom, hogy monoton lenne az életem.

Versenytársaidhoz képest viszonylag kicsi a termeted. Ez téged sosem bosszantott?

Ez egy olyan adottság, amin nem lehet változtatni. A lehető legjobb szeretnék lenni önmagamhoz képest, ezért a lehető legjobban próbálok megcsinálni minden egyes edzést. Mivel a sprint számokhoz nagyobb tömegű izomra van szükség, emiatt nekem a hosszabb távok kedveznek. Azt szoktam mondani viccesen, hogy a hal sem izmos, mégis jól úszik. J Komolyra fordítva a szót, az elszántság, önmagamba vetett hit és a megfelelő mentális felkészültség azok, amik elengedhetetlenek.

Vállaltál már fotózást, s mint mondtad, nem a pénzkeresés miatt. Mi az ami vonzz a modellkedésben?

Mint a legtöbb fiatal, én is szeretem magam kipróbálni többféle helyzetben, ezért is vállaltam el divatfotózásokat. Azonban az igazi terepem marad a víz, nekem ez a második otthonom.

Az idei Európa Bajnokságot a 200 méteres pillangó úszáson szerzett aranyéremmel zártad. Az olimpiára lehet ez a fő számod a 400, 800, 1500 gyorssal szemben?

Először szeretnek újra olyan magabiztosan versenyezni a gyors úszó számokban, mint régen és csak ezután fog kirajzolódni bennünk, hogy mikre készüljünk, de az olimpia még messze van ahhoz, hogy már most leírjam, pontosan miben fogok indulni. Az idei eb-n jól sikerült a pille, így bízom benne, hogy továbbra is érdemes arra is készülni.

Jobbára hosszabb távokon versenyzel, ahol aztán a végén robbantasz egy nagy hajrával. A 800 és 1500 gyors végigkíséri a pályafutásodat. Az a célod, hogy ezt a hajrát minél előbb tudjad elkezdeni ugyanolyan tempóval, vagy esetleg más taktikai megoldással próbálsz fejlődni az évek során?

Előző este fejben végigúszom a távot, minden egyes másodpercére odakoncentrálok és ezekkel a gondolatokkal, érzésekkel alszom el. Egyébként minden mást ugyanúgy csinálok. Nyilvánvalóan mindig van egy verseny taktika, amit az edzőmmel átbeszélünk, és ezt próbálom követni, azonban menet közben előfordulhat, hogy alkalmazkodni kell a jelentkező változásokhoz. A nehézség abban rejlik, hogy gyorsan és okosan kell lereagálni az ilyen helyzeteket.

A több mint 15 perc alatt, amit a vízben töltesz mondjuk egy 1500 gyors alatt, milyen gondolatok futnak végig az agyadon?

Az a legjobb úszás, amikor szinte elröppen az idő versenyzés közben. Amikor a legjobb idejeimet úsztam, utána sosem tudtam megmondani, mire gondoltam, mert teljesen hatalmába kerített a “flow” érzés és csak mentem és mentem anélkül, hogy gondolkodtam volna. Ha már vannak gondolataim, az azt jelenti, hogy nem lesz maximálisan kiúszott a versenyszám.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 Forrás:

Fotó: Derencsényi István (érmes kép)

Fotó:  Lovagi Milán (rózsaszín ruhás kép)

2017 Kidsnews | All rights reserved