Ki volt valójában Pocahontas?


kidsnews (127éves) - 3 éve

Szinte mindenki ismeri a Disney Stúdió kasszasikerét a valós személyeket felvonultató tiltott szerelmi történetet, a tengerentúli Rómeó és Júlia sztoriját, amely az bennszülött Pocahontas és az angol John Smith kapitány között szövődik. Az animációs filmben boldog befejezést megért történet a valóságban azonban teljesen máshogy alakult. Kezdjük az elején.

A később Pocahontasként emlegetett bennszülött indián lány valójában Matoaka néven született, ami anyanyelvén valami olyasmit jelentett, hogy „virág a két patak között”. A nevet azért kapta mert valahol a Mattaponi és a Pamunkey folyók közötti földterületen látta meg a napvilágot. Bár vér szerinti anyja valóban meghalt, a filmmel ellentétben nem maradt árván mert az akkori társadalmi normák szerint az apjának több felesége is volt, így Matoaka számtalan testvérrel közösen, szerető családban cseperedett fel. Apja gyakran hívta lányát édesanyja után Pocahontasnak, mivel nagyon hasonlított rá.

Ahogy a valódi név körüli történettel úgy a szerelmi szállal és a dátumokkal is igen nagylelkűen bántak a Disney forgatókönyvírói. A történészek szerint a 27 éves John Smith kapitány a valóságban Jamestown alapításakor, 1607-ben találkozhatott először a bennszülött lánnyal, aki akkoriban még csak 10 év körüli volt. A fennmaradt történelmi bizonyítékok ráadásul arra utalnak, hogy Smith kapitány az elfogását követően szövetséget kötött a törzsfőnökkel, így nem igen szorult egy 10 éves segítségére. Mindezt alátámasztják egyébként Smith 1908-ban leírt feljegyzései is amelyben említést sem tesz az indián lányról.

Az angol kolónia és a törzs között a későbbiekben azonban igencsak elmérgesedett a viszony, mivel a nem éppen jó modorú gyarmatosítok egyre mélyebben nyomultak be az indiánok földjére és egyre erőszakosabban követelték az őslakosok asszonyait és javait. A harcok kiújultak, Matoaka pedig 14 évesen feleségül ment az a törzs egyik harcosához és felvette édesanyja nevét. Pocahontas egy gyermeknek adott életet, majd 15-16 éves lehetett amikor az angolok több próbálkozás után, a törzsfőnökre való nyomásgyakorlás ürügyén elrabolták és megbecstelenítették.

Öt évet töltött ezután szinte fogolyként, családjától elszakítva a telepesek között Jamestown-ban amíg férjhez nem ment egy John Rolfe nevű dohánykereskedőhöz aki szerette volna az indiánokkal szorosabbra fűzni kapcsolatát. Apja egy esetleges merénylettől tartva sohasem látogatta meg, és úgy tudni ő maga sem mehetett vissza soha többet szülőfalujába.

Egy angliai tartózkodást követő, hazafelé tartó hajóúton a makkegészséges Pocahontas hirtelen rosszul lett és 21 éves korában meghalt. Sokak szerint gyilkosság áldozata lett.

 

Ha szeretnéd, hogy a kidsnews.hu, a kedvenc weblapod legyen az év ifjúsági honlapja 2018-ban.

Szavazz ránk!

 

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

newsmaven.io

2017 Kidsnews | All rights reserved