Ha szereted a Földet itt az idő cselekedni!


D.Barbara (20éves) - 3 éve

A 2015-ös párizsi éghajlatvédelmi egyezmény elfogadásakor a résztvevő országok képviselői elrendelték egy jelentés elkészítését a világ klímájának helyzetéről és jövőjéről. A 91 tudós által készített jelentést a napokban adta közre az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC).

Maga a jelentés az 1,5 Celsius-fokos felmelegedést és hatásait vizsgálja, illetve kidolgozza az ennek elkerüléséhez szükséges lépéseket. Felhívja a figyelmet arra, hogy minél gyorsabban kell cselekednünk, hiszen már nagyon közel vagyunk hozzá, az 1 fokot már elértük.

Az összefoglaló négy fejezetből áll:

  1. Az 1,5 Celsius-fokos cél értelmezése
  2. Hatások, veszélyek
  3. Az 1,5 Celsius-fok elkerüléséhez szükséges lépések
  4. A cselekvés felgyorsítása

A tudósok jóslatai alapján a mai ütemben haladva az 1,5 fokot 2030 és 2052 között érjük majd el. Megállapították, hogy a szárazföldeken gyorsabb a felmelegedés üteme, mint a tengereken, azonban az Északi-sarkvidéken 2-3x gyorsabb.

Ugyan az 1 fokos emelkedést már elértük, de az 1,5 fok elkerülhető a megfelelő intézkedésekkel. Ehhez meg kell szüntetnünk a globális üvegházhatású gázok kibocsátását, vagy lecsökkenteni azt a minimumra és a megfelelő mennyiségű CO2-t kiszippantani a levegőből. Ez egyébként a Párisi egyezmény egyik globális célja is, amelyet 2050-2100 között terveznek megvalósítani.

A felmelegedés hatásai között szerepelnek a különböző szúnyogok által terjesztett betegségek súlyosbodása, a halászatból élők és korallzátonyoktól függők elszegényedése. A felmelegedés hatására a tengerszint emelkedésére kell számítanunk az elkövetkező időkben, amely több szigetet is el fog nyelni. Emellett a biodiverzitásra is negatív hatással van a globális felmelegedés.

Ezen szörnyű forgatókönyv elkerülésének érdekében olyan intézkedéseket szorgalmaznak a kutatók, mint az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése, a megújuló energia nagyobb arányú felhasználása, étkezési szokásaink megváltoztatása.

A jelentést írók minél előbbi cselekvésre sürgetik a kormányokat.

 

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 

 

 2017 Kidsnews | All rights reserved