Magamra helyezett nyomás


Solymosi Máté (19éves) - 3 éve

Te is úgy érzed, hogy a mindennapi elvárások teljesítésével és az érdeklődési körödnek megfelelő különórák miatt szabadidőd szinte nincs, és túl nagy nyomás nehezedik rád? Ismerős ez a helyzet:

Persze, hogy szeretnék megtanulni egy hangszert. Sportolni? Persze, ahhoz is van kedvem. Videószakkör? Az pont baromira érdekel. Ó, de az előrehozott érettségit is tök jó lenne letenni idén, akkor arra készülnöm kéne. Na igen, egy-két délutáni vállalás tök jól hangzik, csakhát úgy tűnik ezek összeadódnak.

Engem nagyon sok dolog érdekel, azonban ezeknek jelentős százaléka nem a kerettanterv része. Úgy jön ki, hogy a hetem mindegyik másnapján másfél órás fix délutáni programom van, meg egy csomó alkalmi dolog is idejön, persze a házik, a napi kötelező felkészülés mellett. Idén fájó szívvel kellett néhány szabadidős elfoglaltságról lemondanom.

Ahhoz, hogy kiteljesítsük az életünket, baromi fontos meghúzni a határainkat. Néha igenis kell a pihenés, néha nagyon is fontos hogy csak úgy lógjunk a barátainkkal, nem lehet mindig csak a hosszútávú dolgokra fókuszálni, mert akkor elveszik a jelenünk. De itt jön a nehéz kérdés: Honnan fogom tudni mi az, ami valóban túl sok és nincs rá szükségem?

Kemény falba kell ütközzek azt hiszem, mert erre már nem tudom a választ. Az a nehéz, hogy még azelőtt tudjam, hogy valami sok lesz, mielőtt elvállalnám. Utólag, amikor már bőven benne vagyok valamiben, akkor kicsit nehézkes a fontossági sorrend felállítása, főleg hogyha valamelyik programra be vagyok fizetve, és nem tudok hirtelen visszalépni.

Ebből lesznek a sűrű hetek, majd a sűrű hónapok, később pedig a sűrű évek, időközben pedig elveszik a fókusz arról, ami igazán fontos lenne. Én nem tudom senki helyett meghúzni ezt a vonalat, de azért annyit tudok mondani, hogy még a legelső vállalást is érdemes háromszor meggondolni, mert a negyediknél már túl késő lesz.

 

Ha szeretnéd, hogy a kidsnews.hu, a kedvenc weblapod legyen az év ifjúsági honlapja 2018-ban.

Szavazz ránk!

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved