Már az ősember is vigyázott, szeretkezz te is biztonságosan!


kidsnews (127éves) - 3 éve

Ha a biztonságos szeretkezésről beszélünk érdemes megemlíteni, hogy a biológusok szerint az emberi történelemben korábban csakúgy, mint az állatvilágban szinte ismeretlen fogalom volt a monogámia.

A témával foglalkozó kutatók egy 2013-ban publikált tanulmány elkészítése során több mint kétezerötszáz emlősfajt vizsgáltak meg úgy, hogy 170 millió évnyire visszafejtették az állatok párosodási szokásait és az eredmények szerint a monogámia mindösszesen 60-szor alakult ki az állatvilágban.

Persze felmerül a kérdés, hogy ez nálunk miért és mikor változott meg. A kanadai Waterloo Egyetem kutatói szerint valamikor az őskorban jött el ez a pillanat.

Ekkor kezdett az emberi faj csoportokba rendeződni, törzseket majd falvakat alkotott, és az egy helyen lévő emberek között sokkal dinamikusabban terjedtek a nemi betegségek.

Elődjeink hamar felismerték, hogy az egy partneres felállásnál a fertőzés veszélye lényegesen kisebb, így aki életben akart maradni az egyszerűen rákényszerült a monogámiára.

„A természetes rendszerekben bekövetkező események, így például a fertőző betegségek terjedése erősen befolyásolhatják a társadalmi normák fejlődését”

– mondta Chris Bauch a kutatócsoport vezetője.

Hála az evolúciós tapasztalatoknak és az egyre bővülő ismeretanyagnak ma lényegesen nagyobb a mozgásterünk a párválasztás kapcsán, így nem kell az életben maradáshoz tizenévesen véglegesen elköteleződni. Fontos, mondhatni életbevágó információ azonban, hogy a biztonságos szex, vagyis a kellő védekezés hiánya nem csak a nemkívánt terhesség kockázatával jár együtt, hanem továbbra is alkalmas a nemi úton terjedő betegségek, többek között a szifilisz, a kankó, a lágyfekély a HIV ( AIDS), vagy a tripper beszerzésére is.

Megdöbbentő de a statisztikai adatok szerint a felvilágosító kampányok ellenére a világon évente 330 millió ember kapja el az ismert közel 30 nemibetegség valamelyikét. Ez napi 1 millió embert jelent!

Figyelem a szexuális úton terjedő betegségek egy részének semmiféle észrevehető tünete sincs!

Ne legyünk butábbak, mint egy ősember, ha nem családalapítási céllal közeledünk párunkhoz már az aktus legelején használjunk sérülésmentes, megfelelően tárolt és szavatossági időn belüli óvszert.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

eurekalert.org;siencemag.org

kiemelt kép: pixabay.com

2017 Kidsnews | All rights reserved