Marslakó a mostohám?! Élet a mozaikcsaládban.


Kermit (17éves) - 3 éve

Elvált szülők, féltestvérek, nemlétező példaképek, lehet normális a családom? Beszélhetünk egyáltalán családról? Saját példáim alapján elmesélem, hogy hogyan éltem/élem meg a válás utáni megváltozott életet, hogyan szocializálódom egy mozaikcsaládban.

A szülőpár válása során egy család szakad szét, de idővel kettő új születik belőle: az anya új párjával, csemetéivel, s az apa új partnernőjével, gyerekeivel. Ez sokszor nagyon nehéz ugyanis a szüleid közösen, kettejük elvei szerint neveltek téged, s ha az egyik szülőd párja is beleszól a nevelésedbe új szabályok, nevelési elvek jönnek létre.

Nem az lesz nekik a legfontosabb, hogy elkészítsd a házifeladatod, hanem hogy vigyázz egy kicsit a kisebb fél-, vagy mostohatestvére(i)dre, hadd kapcsolódjanak ki egy kicsit közösen, esetleg takaríts fel akkor is, ha ott sem voltál a piszok keletkezésekor. Az is előfordult velem, hogy nagyon rossz szemmel néztem ahogy a kisebb testvéremet nevelték – szerintem nem helyesen, vagyis inkább az általam nem ismert módon. Nekem valahogy az a természetes, hogy a gyerek az egyik legfontosabb, de néha ez is megváltozik…

Lehet, hogy hirtelen a szülőd és az új párja számára a köztük lévő szerelmi kapcsolat válik a legfontosabbá, ami neked elsőre nehézzé válhat, de idővel megtanulsz benne ugyanúgy szeretettel élni, örülni a boldogságuknak. Szóval összegezve akad bőven ok, ami miatt egy új mostoha, mostohaapa ürlénnyé válhat a szemedben.

Mindezek ellenére – ha a felsoroltakon felül tudsz kerekedni – egy új embert ismerhetsz meg, aki lehet hogy nagyon is sokat tud segíteni a tanulásban, vagy figyelembe veszi, sőt nagyon is gürizni kezd azért, hogy neked jó legyen. Ez annak is tudható be, hogy meg akar felelni az új párjának azzal, hogy a gyerekével kedves, és ilyenkor szerintem ezt érdemes megbecsülni. Ami viszont a legfontosabb, hogy szólni kell a szülőnek, ha neked valami nem jó. Lehet, hogy nem fognak tudni változni, azonnal változtatni a dolgon, de a közös gondolkodás és hovatovább találgatások útján legalább kapsz egy érvet arra, hogy miért neveltek, csináltak valamit úgy ahogy.

Annak ellenére, hogy egy új családba nehéz beilleszkedni, fantasztikus élményeket adhat a sok új ember megismerése, és ezáltal boldogabb gyerek lehet belőled. A legjobb tanács, amit adhatok: légy nyitott és őszinte.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved