Mit kezdjünk az érdekbarátokkal?


Bobo12 (22éves) - 3 éve

A gyermekkori barátságokat igaznak hisszük, törhetetlennek. Majd az idő telik-múlik és az élet más pályára sodor minket, a találkák ellaposodnak, majd legtöbbször felszínessé válnak. Sokszor úgy hisszük, sok barátunk van, csapatban működünk, mindig számíthatunk rájuk, bármi is történjék. Majd eljön az első eset, mikor szükségünk lenne arra, hogy kibeszéljük magunkat, kikérjük a véleményüket számunkra fontos dolgokról, majd sorra utasítanak el minket azok a személyek, akikre azt hittük számíthatunk.

Majd fordul a kocka, ők kerülnek szorult helyzetbe, s neked minden áron ott kell lenned, és szar alak vagy, ha ezt nem teszed meg. Az érdekbarátságok már a legkisebb kortól jelem vannak az életünkben. Mindenki szeretne népszerű lenni olyan, akit mindenki szeret és tisztel. Na, ilyen sosem leszel! Nem tudsz mindenkinek egyszerre megfelelni, ezt jól jegyezd meg!

Vegyük példának az óvodát: ha egy gyerek egy nap az ütött-kopott óvodai játékok közé beviszi a vadiúj, hófehér, kockás fülű nyusziját, ami ne adj isten, még zenél is! Mindenki az ő barátja akar lenni, csak hogy megérinthesse, vagy játsszon az új csodaplüssel.

Általános iskola: ha kibontasz egy csomag rágót, valahogy mindenki körbevesz, nemde? Milyen érdekes. De persze adsz, hiszen ők barátok, vagy majd ezentúl azok lesznek – legalább is reménykedsz benne. Nem, nem lesznek.

Vagy te vagy az ész matematikából? Kened-vágod a házifeladatot? Figyeld csak meg, a gúnyolódás mellett jönnek majd a spanok, hogy légyszi segíts már, még egy tábla Milkát is felajánlanak cserébe. Te persze jószándékú vagy, meg az a Milka is csábító…

Az ember társas lény. Igyekszünk benne lenni mindenben, igyekszünk, hogy elfogadjanak, hogy beilleszkedjünk az új munkahelyen, hogy tudjuk tartani a lépést…de milyen áron?

Mindig lesznek a környezetünkben érdekbarátok, csak mást fognak kérni. A plüss nyuszi helyett az autód kérik kölcsön, a rágó helyett a cigid kérik, a házifeladat helyett túlórákat kérnek, viszonzás nélkül. Ami viszont rajtad múlik, az az, hogy meddig tűrsz. Mennyit ér, hogy beilleszkedj, mi az a határ, amikor felismered, hogy rossz emberekkel vagy körülvéve?

Na és hogyan lehet őket leszerelni? Uhh! Nagyon nehezen. És meg kell tanulni egy nagyon, nagyon egyszerű alapszócskát: NEM! És ismételgetni, netalán szép köntösbe csavarni. Mutatom: „Nem, nem vállalok ingyen munkát, még neked sem.” „Ne haragudj, de nem szeretném kölcsönadni a vadiúj autóm, amire egy éven keresztül spóroltam, hiszen még jogosítványod sincs…”

Ez egy pokoli nehéz lecke az életben. De ha megtanuljuk, senki sem veheti el tőlünk.

Félreértés ne essék, jó segíteni. Klassz dolog jót tenni. De nem akárkinek, vagy bárkinek, csak annak, aki megérdemli, akire mi is számíthatnánk fordított esetben. Illetve bizalmat szavazni is tudni kell, de ha eljátssza, többé nem szabad neki bedőlni. Azt hiszem, ez a korral jár, mint minden tapasztalatszerzés. Egyre könnyebb lesz felismerni a link alakokat, az örök rongálókat, a csak még egy esélyt kérőket, és a „csak ma maradj egy picit túlórázni” típusú embereket.

 2017 Kidsnews | All rights reserved