Október 11.- Újra ép a Mária Valéria híd


kidsnews (127éves) - 3 éve

2001. október 11-én adták át az Esztergomot és a szlovákiai Párkányt összekötő, az Európai Unió által nyújtott  támogatásból másodszor újjáépített Mária Valéria hidat. A Feketeházy János tervezte átkelőt 106 évvel ezt megelőzően 1895. szeptember 28-án használhatták először a túloldalra igyekvők, amit a király engedélyével Mária Valéria főhercegnőről, I. Ferenc József lányáról nevezték el.

A hídon ezután 24 éven át zavartalanul haladt a forgalom egészen addig, amíg a trianoni döntés értelmében a Duna folyó medre államhatárrá nem vált.

A hidat ekkor lezárták majd a Felvidékre bevonuló cseh hadsereg nagy igyekezetében, 1919. július 22-én felrobbantotta. Pár évvel később, gazdasági érdekekre hivatkozva rekonstruálták, majd 1927. május 1-jén ismét átadták a gyalogos forgalomnak.

Esztergom  Víziváros, a Loyolai Szent Ignác templom és a Prímási palota, háttérben a csonka Mária Valéria híd. A kép 1969-ben készült. forrás: fortepan.hu

Az átkelőn 1928-tól már gépjárművek is közlekedhettek egészen addig, amíg 1944. december 26-án a visszavonuló német utászcsapatok ismét fel nem robbantották. A II. Világháború alatt minden szövetséges légitámadást átvészelt híd ezt követően több mint fél évszázadig szimbolizálta a megosztottságot.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

kaleidoszkophaz.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved