Október 13. – Az USA a Perzsa-öbölben bevetette a harci delfineket


kidsnews (127éves) - 3 éve

Bár a katonai kiképzésen átesett delfinek említésére a legtöbben azt hiszik, hogy azok csak az egykori hidegháborús hisztéria közbeszédben megjelenő manifesztációi, be kell látnunk az állatok ilyen felhasználása nagyon is valóságos. A program ráadásul mindkét katonai nagyhatalomnál folyik a mai napig.

Egészen pontosan 1987. október 13-án vetették be először éles helyzetben a háborús célokra kiképzett amerikai palackorrú delfineket a Perzsa-öbölben.

Az Egyesült Államok haditengerészete az oroszlánfókák mellett már a ’60-as évek óta képezte ki őket katonai akciókra, mivel rendkívül intelligensek és bioszonárjukkal semmihez sem fogható módon képesek tájékozódni, illetve nagy távolságról objektumokat felismerni a víz alatt.

Különleges tulajdonságuk alkalmassá teszi őket például a felszín alatti aknák helyének meghatározására vagy akár az ellenséges búvárok észlelésére és jelzésére is. Az évi 14-15 millió dollárba kerülő programban 75 delfint képeznek folyamatosan a kaliforniai partoknál, de mint közleményük leszögezi soha nem idomították őket emberek vagy hajók elleni közvetlen támadásokra.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved