Október 14. – Nobel-békedíjat kapott Martin Luther King Jr.


kidsnews (127éves) - 3 éve

1964. október 14-én Nobel-békedíjat kapott a világ leghíresebb szónoka, az amerikai baptista tiszteletes és polgárjogi harcos Martin Luther King.

Az 1929-ben született afroamerikai politikai aktivista célja a faji megkülönböztetés és a jogi egyenlőtlenségek felszámolása volt az Amerikai Egyesült Államokban.

Az általa alapított „Déli Keresztény Vezetők Konferenciája” elnevezésű erőszakmentes ellenállási mozgalom égisze alatt rengeteg beszédet tartott, amelyek közül a leghíresebb az 1963. augusztus 28-án hangzott el Washingtonban 250 ezer ember előtt.

„Van egy álmom: egy napon felkel majd ez a nemzet, és megéli, mit jelent valójában az, ami a hitvallásában áll: Számunkra ezek az igazságok nyilvánvalóak; minden ember egyenlőnek lett teremtve.

Van egy álmom: egy napon Georgia vöröslő dombjain a hajdani rabszolgák fiai és a hajdani rabszolgatartók fiai le tudnak ülni a testvériség asztala mellé.

Van egy álmom: hogy egy napon még Mississippi állam is, amely ma az igazságtalanság és az elnyomás forróságától szenvedő sivatag, a szabadság és a jog oázisává fog változni…

Van egy álmom, hogy négy kicsi gyermekem egy napon olyan nemzet tagja lesz, ahol nem a bőrszínük, hanem a jellemük alapján ítélik meg őket.”

A következő évben, 1964. július 2-án Lyndon Baines Johnson az Egyesült Államok 36. elnöke aláírta az USA első polgárjogi törvényét, amely a rabszolgaság 1865-ös eltörlése után a legjelentősebb lépés volt az amerikai feketék egyenjogúságának irányában.

Martin Luther King Jr. 1968. április 4-én merénylet áldozata lett.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved