Október 16. – Ezen a napon hunyt el Papp László


kidsnews (127éves) - 3 éve

2003. október 16-án hunyt el a háromszoros olimpiai bajnok magyar ökölvívó Papp László. Az 1926. március 25-én született kiváló sportoló a világ egyik leghíresebb bokszolójaként vonult be a történelembe. 1946 és 1956 között összesen hét országos bajnokságot nyert, illetve kétszer lett amatőr Európa-bajnok.

Papp László, akit akkor már az egész ország csak Papp Laciként emlegetett volt az első sportoló az olimpiák történetében, aki egymás után háromszor, Londonban, Helsinkiben és Melbourne-ben is bajnoki aranyat nyert.

A sportolót a mai napig az ökölvívás legnagyobbjai között tartják számon, olyan nevek mellett, mint Joe Louis, a Barna Bombázó, Muhammad Ali (Cassius Clay) és Iron Mike Tyson. Már éppen a világbajnoki címmérkőzését szervezték amikor közbe szólt a hatalom.

Papp László 1958-ban a balegyenest tanítja. / forrás: fortepan.hu/Magyar Bálint

Ma már tudjuk: a kommunisták világképe nem volt kompatibilis a profi sporttal, azt konkrétan a nyugatot jellemző erkölcstelenség fellegvárának tartották. Papp Laci útlevelét ezután nem hosszabbították meg a magyar hatóságok ő pedig így kénytelen volt visszavonulni.

Ezt követően után edzőként tevékenykedett, majd a válogatott szövetségi kapitánya lett. Hosszú, súlyos betegség után életének 78. évében távozott az élők sorából. Hosszú évtizedekig, egészen haláláig a XII. kerületi Óra úti lakásában élt.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Wikipédia

2017 Kidsnews | All rights reserved