Október 18. – Alaszka az Egyesült Államok territóriumává vált


kidsnews (127éves) - 3 éve

1867.október 18-án az alaszkai Sitkában, amely korábban a helyi orosz közigazgatás központja volt felvonták az amerikai lobogót ezzel a terület hivatalosan is az Amerikai Egyesült Államok territóriumává vált.

Az USA kormánya még 1860-ban kezdett tárgyalásokba az akkori orosz vezetéssel a terület megvásárlásának ügyében, de egészen 1867-ig kellett várniuk az üzletre.

Ekkor a krími háborúban legyengült Oroszország mindössze 7,2 millió dollárnyi aranyért engedte át a területet, azzal a feltétellel, hogy a templomok birtokjoga az orosz ortodox egyház kezében maradhat.

A vételárat tartalmazó amerikai csekk.

A vételárat feltehetően erősen befolyásolta, hogy az egyébként nagyon gyér lakosú, művelhetetlen területekkel rendelkező Alaszkát az orosz időkben mindössze a szőrmekereskedelem tartotta életben, de az ezzel foglalkozó Orosz-amerikai Társaság a szállítás költségei miatt soha nem tudott nyereségesen működni. Három évtizeddel később Alaszkában kitört a történelem legnagyobb aranyláza, amely teljesen átalakította a helyi társadalmat és számos új települést hozott létre a festői szépségű területen.

Az aranylázzal megfertőzött közel 30 000 kalandor, illetve a kisvártatva megjelent nagyvállalatok 1962-ig összesen 265 millió dollár értékű aranyat bányásztak ki a föld mélyéről.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

képek: wikipedia.org

2017 Kidsnews | All rights reserved