Október 22. – A dadogás elfogadásának világnapja


kidsnews (127éves) - 3 éve

1998 óta a mai napon, október 22-én tartjuk a dadogás elfogadásának nemzetközi világnapját. A statisztikák szerint jelenleg körülbelül 70.000.000 ember dadog a Földön, ami a teljes emberi populáció nagyjából 1 százaléka körül lehet.

Akkor beszélhetünk a megjelenéséről, ha az egyén rendszeresen megnyújtja vagy ismételgeti az egyes beszédelemeket, illetve indokolatlan szüneteket tart mondandójában. A beszéd folytonosságának ilyen jellegű zavarát egyébként  jellemzően tizenkét éves kor előtt diagnosztizálják. A dadogást akár egy negatívan megélt élethelyzet is kiválthatja, de legtöbbször  központi idegrendszer sérülését, a biokémiai eltéréseket, valamint a túl gyors vagy lassú beszédfejlődést okolják a kialakulásáért.

A dadogás tehát egy közismert jelenség, ami gyermekkorban igen jól kezelhető és ezért serdülőkorra általában elmúlik, mégis sokan vannak, akik közösségükben céltáblaként élik mindennapjaikat.

Ők azok, akiket a dadogás miatt rendszeresen csúfolnak, kirekesztenek, vagy csak egyszerűen háttérbe szorítanak. Vegyük tehát komolyan a mai nap üzenetét, segítsük a dadogók beilleszkedését, támogassuk őket a közösségben és küzdjünk a kirekesztésük ellen.

Végezetül itt van néhány korábbi dadogó, akik gyermekkorukban nap mint nap ki voltak téve ezeknek a támadásoknak:

Julia Roberts

Nem csak ő, de a bátyja, Eric Roberts is dadogott az iskolában, ami miatt rendszeresen bántották és nap mint nap kinevették őket. A később szintén színészként foglalkoztatott Eric emiatt az olvasásba menekült, Julia dadogása pedig a filmfelvevőgép előtt múlt el nyomtalanul.

Kylie Minogue

A Grammy-díjas ausztrál énekesnő, dalszerző és színésznő elmondása szerint az egész gyerekkorát végig kínlódta a beszédzavarával, mire kiderült, hogy az éneklés az, ami képes kigyógyítani.

Nicole Kidman

Az Oscar és Golden Globe díjas ausztrál-amerikai színésznő, modell és énekesnő is beszédzavarral küzdött, de aztán minden külső segítség nélkül múlt el nála a dadogás.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved