Október 24. – A fekete csütörtök


kidsnews (127éves) - 3 éve

1929. október 24-én egy korábban soha nem tapasztalt árfolyamzuhanással kezdetét vette a nagy gazdasági világválság a New Yorki-i tőzsdén. A 13 millió részvény eladásával járó, kontrollálhatatlan folyamat október 29-én érte el tetőpontját amikor a 19%-os csökkenés miatti veszteség már elérte az 50 milliárd dollárt.

A bankok csődjétől rettegő részvényesek -ahogy az ilyenkor lenni szokott- hosszú sorokban várakoztak a pénztárak elött megpróbálva kivenni befektetéseiket, amelynek egyenes következménye lett, hogy a bankok ténylegesen fizetésképtelenné váltak.

Ezrével mentek csődbe a pénzintézetek, százezrek vesztették el az állásukat, üzemek és vállalkozások mentek tönkre, miközben a termelőknél mérhetetlen mennyiségű felesleges árucikk maradt, amit pénz hiányában egyszerűen nem lehetett értékesíteni.

A gazdasági visszaesés globális válsággá terebélyesedve a beruházások elmaradásával és a munkanélküliség robbanásszerű növekedésével köszöntött be Europába is mivel a kontinens legnagyobb hitelezője az Egyesült Államok volt akkoriban.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved