Október 31. – Ezen a napon hunyt el Albert Flórián


kidsnews (127éves) - 3 éve

2011. október 31-én szívinfarktus következtében hunyt el Albert Flórián válogatott labdarúgó, a nemzet sportolója, az egyetlen magyar aranylabdás focista.

A Császár becenevű Albert a Fradinak szentelte a teljes sportpályafutását, hiszen 11 éves korától egészen az 1974-es visszavonulásáig itt futballozott.

Összesen 537 mérkőzésen lépett pályára és 383 gólt lőtt az ellenfélnek a zöld-fehér mezben.

Albert Flórián, Szűcs Lajos, Novák Dezső, Varga Zoltán, a Ferencváros labdarúgói az FTC pálya klubházában 1968-ban / kép: fortepan.hu

„Mint Kosztolányi fái, úgy tartoztam az Üllői úthoz. A rosszakaróim azt mondhatták, úgy álldogál Albert a Fradi-pályán, mint az Üllői úti fák, csak azoknak nincs csípőn a kezük. Hát igen, valóban ott álldigáltam, még néha csípőn is volt a kezem, de két álldigálás között bemutattam néhány cselt, rúgtam néhány gólt, szereztem némi örömöt több százezer futballbarátnak. Nekem a Fradi-pálya jelentett mindent, én, a vidéki kissrác, ott lehettem-lettem valaki. Jó sorsom oda vezényelt, mert valahol fenn úgy döntöttek rólam, hogy a Ferencváros legyen az életem. Örömök értek, csalódások – még vén fejjel is ­–, barátok hagytak el, de talán nem túlzás, ezrek jártak miattam meccsre. Ez volt a bázis, a futballanyaföld, ahová, mint a fel-feldobott kő, mindig visszahulltam.”

– jelent meg életrajzi könyvében 2007-ben.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

wikipedia

2017 Kidsnews | All rights reserved