Október 6. – Az Aradi Vértanúk Emléknapja


kidsnews (127éves) - 3 éve

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc leverését követően, az abban játszott szerepük miatt, 1849. október 6-án, Aradon kivégezték a Magyar Honvédsereg tisztjeit, a 13 aradi vértanút.

Az aradi vértanúk a szabadságharc kitörésekor aktív, vagy kilépett császári tisztek voltak, a szabadságharc végén pedig már a honvéd hadseregben szolgáltak.

A forradalombanbetöltött szerepük miatti megtorlással az osztrákok példát akartak statuálni.

Aulich Lajost, Damjanich Jánost, Dessewffy Arisztidet, Gáspár Andrást, Knezić Károlyt, Lahner Györgyöt, Lázár Vilmost, Leiningen-Westerburg Károlyt, Lenkey Jánost, Nagysándor Józsefet, Poeltenberg Ernőt, Schweidel Józsefet és Török Ignácot kötél általi halálra ítélték.

Thorma János festménye az aradi vértanúknak állít emléket. A 13 mártír közül az akasztásra ítélt kilenc honvédtábornokot ábrázolja.

Ezt követően azonban a hadbíróság felterjesztése alapján Julius Jacob von Haynau -akit egyébként a magyar történelem legsötétebb figurái között tartanak számon- Kiss Ernő, Dessewffy Arisztid, Lázár Vilmos és Schweidel József büntetését különleges kegyelemből a tisztekhez méltó golyó- és lőpor általi halálra változtatta.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

balassiintezet.hu

képek: wikipedia.org

2017 Kidsnews | All rights reserved