Október 8. – Ezen a napon adták át az Országházat


kidsnews (127éves) - 3 éve

1902. október 8-án adták át Magyarország legismertebb középületét, a Steindl Imre által tervezett Országházat. Az akkor még befejezetlen -a Magyar Országgyűlésnek és intézményeinek helyet adó- épület kivitelezése során a főlépcső mellett található, Svédországból hozatott nyolc márványmonolit kivételével kizárólag magyar alapanyagokat használtak fel.

A tizenhét éven keresztül tartó építkezés során 40 millió téglát és 30 000 köbméternyi faragott díszkövet építettek be, amit 40 kg arannyal díszítettek.

  A kép 1894-ben készült a Magyar Nemzeti Múzeum főrendiházi üléstermében az Országház építkezése Végrehajtó Bizottságának ülésén. Az előadó Neÿ Béla (állva olvas), tőle balra gróf Szapáry István, jobb oldalán Szmrecsányi Miklós. Velük szemben kalap nélkül Munkácsy Mihály, az ő háta mögött Steindl Imre áll, mellette Telepy Károly, a művész bal oldalán báró Harkányi Frigyes / forrás: fortepan.hu

Külön említést érdemel az épület mai napig működőképes hűtési és fűtési rendszere, ami akkoriban igazi szenzáció volt és Európa legmodernebbjeinek számított. Működése során a szükséges hőt egy közeli épületben elhelyezett kazánban gerjesztett majd a fűtőtestekig szállított gőz biztosította, a hűtést pedig a korábban a téren álló két vízmedencés szökőkúton keresztül átszívott hideg levegővel oldották meg.

Az Országházat 2011-ben a Világörökség részének nyilvánítottak. A 18 000 négyzetméteres épület felbecsülhetetlen muzeális értéket képvisel és méltán lett a magyar nemzet büszkesége.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

ng.hu

kiemelt kép: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.08.106

 

2017 Kidsnews | All rights reserved