Rabul ejtett értelem – hogyan szeretünk meg olvasni


Winilla (14éves) - 3 éve

Amikor egy könyvet olvasol, az olyan, mintha lenne egy saját világod. Egy álomvilágod, ahova bármikor elmenekülhetsz, elbújhatsz, ha a valódi életedből eleged van. Egyfajta burok, ahol csak az létezik, ami a papírlapról olvasás útján képzeletedbe kerül. A fantáziának pedig semmi sem szabhat határt.

Az olvasáshoz először meg kell tanulni természetesen olvasni, de ezen előbb-utóbb mindenki átesik. Majd el kell kezdeni olyan könyveket bújni, amiket te szeretnél, nem pedig olyat, amire mások kényszerítenek, tehát a kötelezők javarésze kizárva. Szerintem kevés lehet azon gyerekek, fiatalok köre, akik a kötelező szépirodalom útján szerettek bele a könyvek adta csodálatos világba. Viszont nem elég, ha tudod értelmezni a szavakat, hanem el kell képzelned őket. Nem feketén-fehéren (pl.: pillangó, de jó…), hanem színesen. Akkor a pillangó a képzeletedben körbe szárnyal nagy, színes szárnyaival, aztán leszáll egy virágra, a legszebbre és legnagyobbra, ami a napfényes réten van. És ez már színes. Nagyon is.

Aztán meg kell tanulnod kizárni a külvilágot. Amikor olvasol csak te vagy, a könyv és az új világ. Még akkor is ha HÉV-en, egy buli közepén, vagy egy csendes sarokban olvasol.

Képzeld bele magad a történetbe! Nevess, ha viccet mesélnek, sírj, ha valami szomorú dolog történik a cselekményben és félj, rettegj, ha jön a gyilkos. A lényeg: engedd el magad, a képzelőerőd és hagyd, hogy magával ragadjon a történet. Közben ne zavarjon, ha a körülötted lévő emberek furcsán néznek rád, mert te épp magadban nevetsz, hiszen ez a te világod, amihez senki másnak nincs köze. Olvassák el, ha akarják és éljék át azt, amit te! Akkor már nem rajtad fognak nevetni, hanem a könyvön. Ami akkor és ott csakis az ő világuk.

 

 

Ha szeretnéd, hogy a kidsnews.hu, a kedvenc weblapod legyen az év ifjúsági honlapja 2018-ban.

Szavazz ránk!

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved