A SZÜLEID A TANÁRAID? Avagy az iskolában tanító szülők előnyei és hátrányai.


Papp Júlia (16éves) - 3 éve

Minden elismerésem, ha te is a tanárgyerekek brigádjába tartozol, mert bizony korántsem olyan könnyű a dolgod, mint amilyennek elsőre tűnhet. Én abszolút gyakorlott vagyok ebben a témában, nekem anyukám és apukám is lassan 5 éve  a sulimban tanítanak. Apa osztálya a szomszédos terem, anyukám terméig pedig meg kell tennem negyven lépést, így mondhatni nullahuszonnégyben egy térben élünk – arról nem is beszélve, hogy a tesóim terme is egy köpésre tőlünk helyezkedik el. Reggel együtt ébredünk, együtt megyünk suliba/dolgozni, napközben mindkettőjükkel összefutok a folyosón, délután együtt megyünk haza, este pedig együtt vagyunk otthon. Együtt, együtt, együtt.

Ez egy kisebb gyereknek lehet, hogy biztonságot nyújt, de így – serdülőként – az egyetlen hely, ahol az eltávolódási, leválási folyamatok otthonra lelnek, az nem más mint az iskola. De ha ott is ott vannak a szüleid, akkor mikor lehetsz egyedül, mikor baromkodhatsz a haverokkal a folyosón sétálva, mikor tanúsíthatsz olyan viselkedést, amit a korod megkíván, ellenben a szüleid meglátásaival?

Nálunk diszkréten van kezelve az összes találkozás, se anya, se apa nem szokott csak úgy ácsorogni az osztályunk előtt és hallgatni/nézni a lányuk iskolás énjét, sőt, ha a folyosón futunk össze, akkor sem puszilgatnak agyon, égetve a kortársaim előtt, hanem egy közömbös “hello”-val vagy “sziá”-val köszönnek, mint ember az embernek.

Sajnos nem minden szülő és gyerek kezeli ilyen jól ezt a helyzetet, ami a tinédzser (vagy fiatalabb) gyereknél kényelmetlenségeket idézhet. Csak egyet a példa kedvéért: a korombeli fiataloknál teljesen normális, hogy két “énje” alakult ki: az egyik, amit a suliban mutat, a másik, amit otthon – ez a kettő merőn eltér, és igyekszel az osztálytársaid elől titkolni az otthonit, a szüleid előtt a sulisat. A sulis éned menő, beszólogatsz a folyosón, gangelsz a többiekkel, esetenként ordibálsz vagy trágárul beszélsz, míg otthon nem osztod az észt, nem szlengeket használva beszélsz, nem káromkodsz és nem meséled el minden ökörködős sztoridat együtt hahotázva a többiekkel. Természetes, hogy megzavarodsz, ha hirtelen ott vannak a sulis életedben a szüleid is. Most akkor hogyan viselkedjek? Merül fel benned rögtön az égető kérdés. Sajnos én erre nem tudom a te válaszodat megadni, mert minden ilyen helyzet más és más, nemkülönben a szereplők sem ugyanolyanok.

Rám sosem volt igaz ez a hatalmas gangelés, a folyosón üvöltve káromkodás, de ez nem azt jelenti, hogy nem természetes az ilyen viselkedés egy nagyhangú kamasznál. Szerintem egy alternatív megoldás lehet, hogy visszaveszel egy kicsit magadból – pont annyit, hogy az osztálytársaiddal is jól ellégy, közben viszont ne érezd azt, hogy olyat csinálsz a szüleid előtt, amit egyébként nem tennél. Az arany középutat ebben is meg lehet találni.

Rám, mint már említettem, nem jellemző ez az effektus, talán a suliban kicsit kicsattanóbb vagyok, meg olykor használom a ‘lol’ és az ‘xd’ szavakat, de nem szoktam úgy viselkedni, amit nem vállallnék fel a család előtt. Nekem ez a megoldásom.

Ami még felmerülhet – erről már egy mondat erejéig volt szó, de átsiklottam felette, mert ezalól is kivételek vagyunk –, hogy a szüleid égetnek az osztályod előtt. Például az otthoni, kiskorodból rádragadt beceneveden szólít, utánad hozza az alvósmacidat, a folyosón egyezteti veled a következő gyantáztatás időpontját, és véletlenül elmeséli az osztálytársaidnak, hogy a múltkor milyen édes voltál, amikor bealudtál a kanapén tanulás közben.

Itt nincs mást tenni, mint normális hangnemben beszélni az érintettel, és megkérni rá ezeregyedszer is, hogy hívjon félre, ha valami személyeset szeretne közölni veled. Ha ezt minden alkalommal elmondod neki, egyszer csak célba talál.

Pozitívumai a tanárgyekségnek:

  1. Reggel és délután is élvezheted a kocsi kényelmét és nem kell tömegközlekedned, hiszen egy helyről mentek egy helyre.
  2. Ha otthon elfelejtetted aláíratni egy dolgozatodat vagy füzetedet, az erre jogosultakat könnyen felkutathatod óra kezdete előtt.
  3. Nem kell állandóan hazatelefonálni ilyen kérdésekkel hogy “anya, mi lesz ma délután?” vagy “apa, akkor a fogorvoshoz ugye ma megyünk?”. Én ezzel több napot és legalább tízezer forintot spóroltam meg eddig, ha összeadjuk az összes ilyen esetet.
  4. Ha valaki megbántott, vagy összezúztad magadat tesiórán, kéznél van azonnal valaki családtag, aki gyakorlott a gyors helyrepofozásodban.

Befejezésképpen elmesélem az én személyes kedvencemet, ami már túlmutat az abszurditás határain: amikor azt hittem, már semmilyen új helyzetbe nem keveredhetek a tanárgyerekként élt életemben, felállt az a szituáció, amikor apukám kikért anyukámtól. Ahányszor a tanárgyerek-létről kérdeznek, mindig ezt mesélem. Ettől viccesnek tűnik az egész:)

 

Ha szeretnéd, hogy a kidsnews.hu, a kedvenc weblapod legyen az év ifjúsági honlapja 2018-ban.

Szavazz ránk!

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved