Tényleg csak a gyártók felelőssége a környezetszennyezés?


kidsnews (127éves) - 3 éve

Számos zöld szervezet tesz erőfeszítéseket, hogy a szemétért felelős vállalatokat környezettudatosabb gazdálkodásra kényszerítse, kierőszakolva ezzel, hogy a gyártók a termékek csomagolását körültekintőbben válasszák ki.

Most egy akciósorozatban világszerte 187 851 darab , Magyarországon pedig 3 ezer a vizeket szennyező, egyszer használatos csomagolást válogattak szét és vizsgáltak meg környezetvédő aktivisták, hogy megtudják melyek azok a cégek, amelyek a legtöbb műanyagszemetet termelik. Jelentésükben egyébként csak olyan márkákat vettek figyelembe, amelyek legalább 10 országban jelen voltak, de ennek ellenére úgy tűnik sikerült átfogó képet adni azokról a termékekről és cégekről, amelyek a leginkább felelősek a bolygón megtalálható szemétszigetekért. Ezekben a vizsgálat szerint a legnagyobb mennyiségben kávés poharak, ételtároló dobozok és PET-palackok voltak megtalálhatók.

Az alábbi sorrendet állították fel:

  1. Coca-Cola
  2. PepsiCo
  3. Nestlé
  4. Danone
  5. Mondelez
  6. Procter & Gamble
  7. Unilever
  8. Perfetti Van Melle
  9. Mars
  10. Colgate-Palmolive.

Furcsa azonban, hogy -bár nem elhanyagolható- valamiért ezekből a jelentésekből mindig kimarad a fogyasztó felelőssége. A terméket előállító vállalatok ugyanis a piacgazdaság részei, döntéseiket pedig kizárólag eladási számok motiválják. Ha mi fogyasztók csak akkor vesszük meg a terméket, ha az környezettudatos csomagolásban van, akkor garantált, hogy a gyártósorokat villámgyorsan át fogják programozni a zöld megoldásokra.

Legközelebb, amikor vásárolsz, gondolj erre és válassz környezetkímélő csomagolású termékeket. Fontos továbbá, hogy mindig használd a szelektív hulladékgyűjtő rendszert.

 

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved