Tényleg a suliban dől el minden?


kidsnews (127éves) - 3 éve

„Áldott jó gyerek volt! Mindig szót fogadott, kedves volt és szorgalmas…”  halljuk általában saját szüleinkről a nagyitól. De tényleg csak akkor lennénk jó gyerekek, ha pontosan azt csináljuk, amit az ősök mondanak? Persze nem kérdés, hogy szülők jót akarnak-e, hanem az, hogy egészen biztosan jól látják-e a problémát?

Tudományosan bizonyított tény, hogy mindannyian mintákat követünk és a szüleink is pontosan abban az idejétmúlt, poroszos iskolában tanultak, amiben magunk is szenvedünk nap mint nap. A frontális oktatás, a nagy lexikális ismeretanyag bebiflázása az elvárás, és a fegyelem a leginkább meghatározó.

Valamiért az egész rendszer nem gyerekközpontú. Nem számol a diákok nagy mozgásigényével, a tanulás változatosságára tett törekvéseikkel és az innovációkkal szemben tanúsított vonzalmukkal sem. Eközben néha jól tetten érhető a pedagógusok szemében, hogy legszívesebben valahol máshol lennének, valahol jó messze, de azért még fogukat összeszorítva ledarálják az órai anyagot.

Mindenki azt hangoztatja, hogy ezek az évek meghatározók lesznek számunkra a jövőnk szempontjából és ebben nem is szabad kételkedni, de az is tény, hogy számtalan tanulmány és tapasztalat bizonyítja, hogy az iskolai jegyeknek nem sok köze van a későbbi boldoguláshoz.

Az iskola meghatározó szerepe ugyanis sokkal inkább abban rejlik, hogy képes leszel-e megtalálni azt amire tényleg kíváncsi vagy, hogy találkozol-e olyan területtel akár a tudomány, akár a gazdaság, akár a művészetek területén, ami később képes lesz elégedettséggel eltölteni, akkor amikor már hívatásodként műveled.

Összességében tehát maximálisan igaza van mindenkinek, aki a suli fontosságáról beszél, csak éppen nézetem szerint a „miért” az, ami nem azonos az álláspontunkban.

Hiszen nem azért érdemes teljesíteni az énekórán mert a tanár azt gondolja, hogy az ő osztályzatain fog múlni az átlagod, hanem azért, mert számtalan izgalmas területtel lehet megismerkedni még az énekórán is. Ott van például maga az éneklés vagy a zene, amik önmagukban is stresszoldó hatással bírnak, arról nem is beszélve, hogy a zene és a ritmus számtalan módon kapcsolódik a matematikához.

Nem azért kell figyelni a történelem tanárra, mert megfenyegetett, hogy kapsz egy röpdolgozatot a nyakadba, hanem azért, mert a történelem eseményeit megfigyelve megismerheted és átláthatod a világ működését.

Megtanulod felismerni, hogy az ember mindig is, minden történelmi korban mintákat követett ezért általában kiszámítható reakciókkal rendelkezik, és nem sokkal bonyolultabb befolyásolni, mint bármelyik kísérleti egeret.

A lényeg, hogy ismert meg a világ működését és találd meg azt a területet, ami boldoggá tesz és valóban érdekel. Ha ez megvan már csak meg kell szerezni azt a tudást, ami garancia arra, hogy te magad dönthess majd a jövődről.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved