Eltűnik Venezuela utolsó gleccsere is


kidsnews (127éves) - 3 éve

A trópusi gleccserek főként az Andokban fordulnak elő, de a klímaváltozás miatt ott is visszahúzódnak. Venezuelában az utolsó gleccser is hamarosan eltűnhet.

Bő száz évvel ezelőtt, 1910-ben a gleccserek még legalább 10 négyzetkilométer területet foglaltak el Venezuela északnyugati, hegyvidéki részén. Mára az egykori gleccserek területének mindössze 1 százaléka maradt meg, az is egyetlen gleccserben. Ma a Humboldt-gleccser az ország egyetlen, állandó jégtakaróval borított területe, de a jég folyamatos visszahúzódása valószínűsíti, hogy Venezuela hamarosan teljesen gleccsermentes lesz.

A Landsat–8 műhold OLI (Operational Land Imager) műszerének 2015. január 6-án készített felvétele a Humboldt-gleccserről. Az OLI felvételét ráhelyezték a NASA űrrepülőgépes radar-topográfiai küldetésének felvételére, így az a gleccser helyét a környező tájban mutatja. (Kép: NASA EO / Joshua Stevens / USGS / SRTM)

A gleccserről itt bemutatott képeket 2015. január 6-án készítette a Landsat–8 műhold OLI (Operational Land Imager) műszere. Az első képen az OLI felvételét ráhelyezték a NASA űrrepülőgépes radar-topográfiai küldetésének (SRTM, Shuttle Radar Topography Mission) felvételére, így az a gleccser helyét a környező tájban mutatja (a völgyben látható város az 1630 méter tengerszint feletti magasságban fekvő, 325 ezer lakosú Mérida). A második képet az OLI függőlegesen lefelé nézve készítette a gleccserről.

A Landsat–8 műhold OLI műszerének 2015. január 6-án készített felvétele a Humboldt-gleccserről, függőleges nézetben. (Kép: NASA EO / Joshua Stevens / USGS)

A gleccser az Andok venezuelai szakaszának legmagasabb részén, a Sierra Nevada de Mérida hegyláncban helyezkedik el, a 4940 méter magas Humboldt-csúcs (Pico Humboldt) alatti lejtőn és nyeregben. (Összehasonlításképpen: Venezuela legmagasabb pontja, a közeli Bolívar-csúcs alig valamivel magasabb, 4978 méter.) A tagolt felszín és a meredek lejtők hozzájárultak ahhoz, hogy a gleccser legalább mostanáig megmaradhatott az Egyenlítő közelében, 8° földrajzi szélességen. A szakemberek arra számítanak, hogy a Humboldt-gleccser 10–20 éven belül teljesen eltűnik.

A gleccsert 2015-ben a massachusettsi Westfield Állami Egyetem kutatói vizsgálták részletesen, elsősorban azt kutatva, milyen tényezők járultak hozzá a gleccser fennmaradásához. A trópusi területeken (30 foknál kisebb északi vagy déli földrajzi szélességeken) a gleccserek nagy tengerszint feletti magasságban alakulhatnak ki, ott, ahol elég hideg és havas az éghajlat. A legtöbb trópusi gleccser az Andok Egyenlítőhöz közeli szakaszán található, Venezuelában, Kolumbiában, Ecuadorban, Peruban és Bolíviában. A globális felmelegedés hatása nemcsak a Humboldt, hanem a többi trópusi gleccser esetében is megfigyelhető.

A Humboldt-gleccser 27 év alatti fogyása. Az 1988-as felvételt a Landsat–5 Thematic Mapper kamerája készítette, a 2015-öst a Landsat–8 OLI műszere. A képek hamis színezésűek, hogy könnyebben megkülönböztethető legyen a jég (kék), a talaj (barna) és a vegetáció (zöld). A gleccser kiterjedése 1988-ban még 0,6 négyzetkilométer volt, 2015-ben már csak 0,1 négyzetkilométer. (Kép: NASA EO / Joshua Stevens / USGS)Forrás:

urvilag.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved