15 perc hírnév – Andy Warhol aranyköpése.


kidsnews (127éves) - 3 éve

A pop-art művészet kiemelkedő alakjának kijelentése 1968-ban ugyan még sokkolta a világot, de mára már megállapíthatjuk, hogy az azóta világhírűvé vált mondatával cseppet sem tévedett. Ma már egy igen jelentős, és nagyon hangos társadalmi réteg bizonyítja nem kell se komolyabb munka, sem pedig különösebb tehetség a sikerhez. A pénzhez, a sikerünk modernkori „mérőeszközéhez” már az is elég, ha valaki jól kihasználja a közösségi média lehetőségeit.

Warhol kijelentését alapvetően a tévéshow-k és valóságshow-k térnyerésére alapozta, amelyekben már akkor is mindenki kaphatott 15 perc hírnevet, aki erre vágyott. Elég volt szerepelni egy kicsit, vagy valami különleges és botrányos dolgot tenni a televízióban.

Ezután persze jött az internet és a közösségi média. A Facebookon mindenki egyszerre tartalomgyártó és fogyasztó is egyszemélyben. Elég egy kép, egy odavetett mondat vagy épp egy piktogram, már záporoznak a lájkok és a megosztások. Néhány kattintással te magad készíted a műsort, amelynek értelemszerűen te vagy a főszereplője, és ahol veled vagy éppen rajtad nevethetnek.

Az egyetlen kérdés, hogy tényleg akarjuk-e, hogy az ismerőseink mind lássák milyen is az életünk?! Mert tényleg cuki lehet egy kétéves amikor éppen bealszik evés közben, – anyu biztosan kapott 35 lájkot érte- de vajon tíz évvel később is szívesen mutogatod majd?  Legyünk őszinték, ami egyszer felkerült a netre az ott is marad, az összes törlési kísérlet és fiók megszüntetés ellenére is. Mi magunk pedig változunk, felnövünk és más dolgokat találunk majd viccesnek, más lesz az értékrendünk és másra leszünk büszkék is.

Ha Andy Warhol még ma is élne, elhíresült mondata talán inkább így hangzana:

Hírnév mindenkinek jár, neked is.  Kérdés, hogy valóban akarsz-e élni ezzel a lehetőséggel.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved