Búcsúzik a földikutya, a 2018-as év emlőse.


kidsnews (127éves) - 3 éve

A földikutya, ez a talajlakó, rendkívül ritka kis lény -hála a személyét proponáló kiadványoknak- sokak szívébe lopta be magát idén. Közönségrendezvényeken, fesztiválokon, pályázatokon és konferenciákon tűnt fel, sőt, a Természettudományi Múzeum még egy kiállítást is rendezett róla.

A szürkés bundájú, kifejlett állapotában körülbelül 20 cm hosszú, 15 -20 dekagramm súlyú bundás állat, legfeltűnőbb jellegzetessége, hogy nincsenek szemei és a fülei is zárható fülnyílások csupán. Mindezek ellenére a hallása páratlan, szuper szaglása van, és mint valami szuperhős, a Föld mágneses terének érzékelése révén is képes tájékozódni. A furcsa kis lény valaha igen nagy számban volt jelen Magyarországon, de a megváltozott mezőgazdaság és a legelőterületek eltűnése sajnos nagyban befolyásolta az ő életüket is. Napjainkban már csak 6 helyen fordul elő itthon, és teljes egyedszámát mindössze 800 darabra becsülik a szakemberek.

Eltelt az év ezért a Vadonleső Program és a Magyar Természettudományi Múzeum november 16-án és 17-én egész napos záró rendezvénnyel búcsúztatja a 2018-as év emlősét, megörvendeztetve a földikutya-rajongókat.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 2017 Kidsnews | All rights reserved