Decembertől újra repülhetnek a Szojuz űrhajók


kidsnews (127éves) - 3 éve

Az orosz vizsgálat kiderítette a Szojuz MSZ-10 balesetének pontos okát.

Ahogy ígérték, október végére lezárult a Roszkoszmosz vizsgálata, amit az október 11-én start közben meghibásodott Szojuz-FG hordozórakéta ügyében folytattak. Mint emlékezetes, a Bajkonurból indított Szojuz MSZ-10 űrhajó két utasa, az orosz Alekszej Ovcsinyin és az amerikai Nick Hauge meg kellett szakítsák repülésüket. Sikeres kényszerleszállást hajtottak végre, de a Nemzetközi Űrállomás (ISS) személyzetének bővítése ezúttal meghiúsult.

A Szojuz MSZ-10 repülését a földről való felemelkedést követő 119. másodpercben kellett megszakítani, amikor az első fokozatot alkotó négy segédrakétája egyikének leválása nem úgy történt meg, ahogy kellett volna. A kiürült egység nekiütközött a Szojuz-FG második fokozatának, sérülést okozva annak alján, és instabilizálva az egész szerkezetet. Ez automatikusan aktiválta a mentőrendszert, így az űrhajósok kabinja végül kb. 400 km-re a starthelytől ért földet.

A tájékoztató alkalmával közzétették a rakéta külsején elhelyezett kamera felvételeit. (Videó: Roszkoszmosz)

A vizsgálatok során sikerült egyértelműen visszavezetni a balesetet egy a rakétán elhelyezett érzékelő hibájára. A hiba keletkezése a hordozóeszköz végső, bajkonuri összeszerelésének idejére tehető. Az érzékelő deformációja miatt a folyékony oxidálóanyag tartályának kiömlőnyílásán levő fedő nem tudott kinyílni, akadályozva az első fokozat egyik (D jelű) segédrakétájának eltávolodását. A vizsgálatok nyomán új ellenőrzési eljárást dolgoztak ki, hogy ilyen hiba a jövőben ne fordulhasson elő. Két, már indításra kész hasonló felépítésű Szojuz rakétát – egyet Bajkonurban, egyet a Francia Guyanán levő Kourou-ban – pedig újra szét- és összeszerelnek, hogy megbizonyosodjanak arról, ugyanez a hiba nem okozhat bajt az esetükben. (Az elmúlt héten egy orosz katonai műhold sikeres pleszecki startja során bebizonyosodott, hogy a probléma nem általános, hanem a Szojuz MSZ-10-et indító rakéta egyedi hibája lehetett.)

A Szojuz-FG oldalsó segédrakétái leválásának pillanata az október 11-én végrehajtott szerencsétlen kimenetelű indítás során. (Kép: Roszkoszmosz)

Immár nincs akadálya, hogy a Szojuz űrhajók indítása a ISS-hez újból megkezdődjön. A Szojuz MSZ-11 tervezett startdátuma december 3. A kijelölt személyzet tagjai: Oleg Kononyenko (Oroszország), Anne McClain (USA) és David Saint-Jacques (Kanada).Forrás:

urvilag.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved