Fókuszban az aranyhal.


kidsnews (127éves) - 3 éve

A kezdő akvaristák közkedvelt és elképesztő fajgazdagságot felvonultató hala már régóta a gazdagság és a béke szimbólumaként is ismert. Az első aranyhalakat, vagyis az ezüstkárász színes változatát Kínában még a Tang dinasztia idején kezdték el tenyészteni. A X. században már kedvelt háziállatként tartották, később pedig már a színezet és testalkat, illetve a szemforma és úszó tekintetében is egyre nagyobb eltérést mutattak az alfajok. Napjainkban már az elvárt megjelenést, a színeket és a formákat is sztenderdekben rögzítették, így több mint háromszáz alfaja ismert.

A hongkongi Óceán parkban megtalálható aranyhal házban a faj legmeghökkentőbb és sokszor több tízezer dollárt érő különleges egyedeivel is találkozhatunk.

Fontos azonban megemlíteni, hogy komoly problémákat okoznak azok a megunt aranyhalak, amelyeket a természetes vizekben engednek el volt gazdáik.  Az egykori házi kedvencek a tavakban folyókban nem ritkán másfél kilogrammosra is megnőnek és gyakorlatilag megesznek mindent, amivel csak találkoznak.

 

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 Forrás:

National Geografic 2013/június száma; index.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved