Hogyan vált a Pepsi a világ hatodik legnagyobb hadseregévé?


Szabó P. Dóra (19éves) - 3 éve

Hogy nyerte meg magának a Pepsi a Szovjetuniót? Nos, cikkünkből megtudhatjátok a szovjet hadiflotta történetének legbizarrabb epizódjának egyikét, hogy került kóla a kommunizmus fellegvárába. Ki ne szeretné a nem mindennapi történelmi sztorikat? Pláne, ha különös egyezségekről van szó. 1990. április 9-én a napilapok elég szokatlan híreket közöltek: a Pepsi egy hárommillió dolláros szerződést kötött a Szovjetunióval. S itt gondolnátok ti a vodkára, viszont ez alkalommal nem Stolichnaya vodkát exportáltak Amerikába, hanem a Pepsi tíz szovjet hajót kapott. Elég izgalmasan hangzik, nem?

Hogy fokozzuk még egy kicsit a helyzetet: az a groteszkebb, hogy 10, egyenként 25 és 60 ezer tonna közötti tanker, 17 harci tengeralattjáró, egy fregatt, egy cirkáló, és egy torpedóromboló került az amerikai üdítőgyártó céghez ez időben.

Viszont tekerjünk a történet legelejére: hogyan is kezdődött az egész?

Még az 1980-as években Nixon és Hruscsov fő vitatémáját a kapitalizmus és a kommunizmus ellentéte adta. Ekkor kóstolta meg a szovjet vezető a fenséges nedűt, az amerikaiak nektárját. Ami igen megtetszett neki, mivel megállapodást is kötöttek. Viszont egy igen nagy problémába ütköztek, ugyanis dollárral nem tudtak volna a szovjetek fizetni, a rubellel meg az amerikaiak nem tudtak mit kezdeni. Ezért úgy döntöttek, hogy a szóban forgó üzletet barter alapokra helyezik. Ami egy ideig kiválóan is működött: az oroszok évi egymillió rekesz vodkával fizettek a kólakoncentrátumért cserébe.

Viszont 1989 tavaszán kénytelenek voltak átírni a szerződést, hiszen kezdett kudarcot vallani az eddigi: az amerikaiaknak nem volt szükségük annyi vodkára, mint az oroszoknak Pepsire. Így, mint azt már cikkünk elején említettem, a Pepsi a világ hatodik legnagyobb hadseregévé vált. Mindaddig a pillanatig, amíg el nem adták a flottát egy svéd cégnek az újrahasznosítás végett.

Te is szereted annyira a Pepsi Colát, hogy képes lennél érte mindenre?

 

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved