Igazi „mű Hold” fogja megvilágítani Kínát.


kidsnews (127éves) - 3 éve

A Szovjetunió 1957. október 4-én állította pályára az első mesterséges holdat, a Szputnyikot, azóta pedig már közel 8000 különféle rendeltetésű eszközt lőttünk utána. Ezeket általában műholdakként -némelyiket mára már csak űrszemétként- emlegetjük, annak ellenére, hogy képtelenek bármi olyasmire, amit az igazi Hold tud.

Kína azonban most azt tervezi, hogy két év múlva fellövi az első, és vitathatatlanul igazi „mű Holdját”, amely feladata a nap fényének egy részével megcélozni, az éjszaka a kellő erősségű természetes megvilágítást nélkülöző kínai városokat.

Az első ilyen objektummal, amely a Holdnál nyolcszor nagyobb fényt képes a Földre vetíteni, a dél-nyugati szecsuáni tartományban fekvő várost Chengdu-t fogják bevilágítani. Az előzetes számítások szerint az utcai lámpák Star Wars filmekbe illő helyettesítésével évente 170 millió dollárnyi energiaköltséget fognak megtakarítani.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

phys.org

2017 Kidsnews | All rights reserved