Jayden Foytlin aki a jövőnkért beperelte még Obamát is.


kidsnews (127éves) - 3 éve

Jayden Foytlin tizenöt éves Dél- Louisiana-i klímavédelmi aktivista egyike annak a huszonegy fiatalnak, akik környezetüket igencsak meglepve még 2015-ben beperelték az Amerikai Egyesült Államok elnökét és kormányzatát, mivel álláspontjuk szerint a döntéshozók nem tettek meg mindent azért, hogy a globális klímaváltozás hatásait csökkentsék. Legalább 50 éve ismert a fosszilis tüzelőanyagok égése során a légkörbe kerülő üvegházhatást kiváltó gázok hatása, de a kormány mégis támogatta a fosszilis tüzelőanyag-felhasználást megsértve ezzel az élethez és a magántulajdonhoz kapcsolódó alkotmányos jogainkat-érveltek a felperesek.

A bírósági eljárás jelenleg is folyamatban van az Oregoni Kerületi Bíróságon de az elmúlt évek alatt Jayden és társai komoly támadásokat kellett elszenvedjenek miatta. Megpróbálták kikezdeni őket a klímaváltozás tagadói, a fosszilis energiahordozók kereskedelméből profitáló nagyvállalatok, de még az időközben hivatalba lépő Trump-adminisztráció is. Eközben persze jogi fronton sem egyszerű a helyzet. Egyelőre úgy tűnik azonban, hogy bár a minden hájjal megkent ügyvédek a bírókat folyamatosan ostromolják a per megszüntetése mellett érvelő beadványaikkal a Our Children’s Trust nonprofit szervezet által támogatott tiniken egyszerűen nem tudnak fogást találni.

Dél-Louisiana-ban élünk, ahol részben a tengerszint emelkedése miatt minden órában elveszítünk egy futballpálya méretű földterületet, és a felhőszakadások miatt az elmúlt években kétszer öntötte el a házunkat a víz, így természetes, hogy tenni akarok a bolygónkért -mondta el Jayden egy interjúban.

A fiatal aktivistát a Teenvogue magazin a világot legjobban megváltoztató 21 nő közé választotta 2018-ban.

 

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

insideclimatenews.org

ourchildrenstrust.org

2017 Kidsnews | All rights reserved