Karcagi cigánytelepről a rákkutatásig. Dr. Horváth József


kidsnews (127éves) - 3 éve

Dr. Horváth József a Debreceni Egyetem elismert rákkutatója, aki molekuláris genetikából szerzett mesterdiplomát, majd a szájüregi daganatok korai diagnosztizálásának lehetőségét kutatta doktori munkájában. Mindemellett a cannabissal, mint egy alternatív gyógymóddal foglalkozik mélyrehatóbban, imádja a tetoválásokat, és mivel hisz az épp test épp lélek összhangjában, munkája mellett sok időt szán fizikuma fejlesztésére is. Összességében elmondhatjuk, hogy József nem nagyon hasonlít a képzeletünkben megjelenő rákkutatóra. A daganatos betegségekről, munkájáról, és még sok minden másról is kérdeztük.

kidsnews.hu: Kezdjük az elején, sok helyen olvasni, hogy a karcagi cigánytelepről indultál, így hosszú volt az út, amit bejártál. Hogyan kezdődött?

Dr. Horváth József: Igen valóban, bár azért azt nem mondanám, hogy ez, ami most körülöttem van  az egy kisgyermekkorban eldőlt tudatos döntésnek az eredménye. Az első benyomások, amik megmozgatták bennem a változtatni akarást, az a velem szemben tanúsított előkép, és most szándékosan használom ezt a szót, mert ez nem előítélet, hanem egy kép, ami ott van sokak fejében. Ma is látom, hogy ha megjelenek valahol és ott van olyan ember, aki nem ismer, az tart tőlem. Ezt a helyzetet már gyerekkoromban is felismertem és csak azt tudtam, hogy ezen szeretnék változtatni.

A következő lépést a szüleim és tanáraim segítségével tettem meg, akik biztattak minket és hittek bennünk pedig akkor még a területi iskolába jártam, ami azt jelentette, hogy ott lényegesen magasabb számban voltak cigánygyerekek. A pedagógusok képesek voltak motiválni minket és azt mutatni, hogy ha tanulunk elérhetünk bármit, és bár vannak könnyebbnek látszó utak előttünk, de érdemesebb a tanulást választani. Én ebben az időben, sőt még sokkal később is a jogász szakmát képzeletem el a magamnak, amíg Kolostyákné P. Zsuzsa az akkori biológiatanárom -ma már azt mondanám mentorom és szinte anyám- unszolására nem kezdtem el a biológiával komolyabban foglalkozni.

A sorsom valahol a TUDOK, vagyis a Tudományos Diákok Köre egyik versenyén pecsételődött meg, ahol úgy alakult, hogy a marihuána és hatásai lett a versenytémám, amivel kiemelkedő eredményt értem el. Megéreztem, hogy a felkészülésbe fektettet komoly munkámnak tényleg van eredménye, így a pályaválasztáskor az már nem volt kérdés, még a nehéz anyagi körülményeim ellenére sem, hogy tovább szeretnék tanulni.

Az én tervem az volt, hogy olyan egyetem mellett döntök, ahol lehetőségem lenne már anyagi támogatást is kapni, de Zsuzsa néni és Futó Lajos osztályfőnököm személyében az élet közbeszólt. Rábeszéltek, hogy a Debreceni Egyetem biológia szakára menjek, ahol aztán az első három évem olyan kemény volt mintha előtte sosem láttam volna biológia könyvet. Az egyetemi évek alatt sikerült bekerülnöm az intézmény laborjába gyakorlatra, de azóta is itt dolgozom.

kidsnews.hu:  Molekuláris genetikából szerzettél mesterdiplomát, és a szájüregi rák nyálból való diagnosztizálásán adtad be a doktoridat. Miért pont ez a téma érdekel és mit gondolsz a rák betegség eredetéről?

József: Alapvetően a rák egy jó vagy rossz indulatú sejtszaporulat, ami kontrolláltalan sejt szaporodáshoz vezet. Ennek számtalan oka lehet, azt szokták mondani nagyon leegyszerűsítve, hogy tíz százalékban lehet ez a betegség örökletes, húsz százalékban lehet fertőzéssel szerezni a rákra való hajlamot, amire a legjobb példa a HPV fertőzés. A maradék hetven százalék az valamilyen külső behatás miatt alakul ki, ami lehet akár kémiai, például olyan vegyszerekkel dolgozol, ami rákkeltő, vagy fizikai mondjuk egy sugárzás. A harmadik csoportba tartoznak a biológiai okok, és a lelki traumák is beletartoznak. Sajnos számtalan oka lehet a ráknak, ez az egyik problémája az orvostudománynak a betegséggel.

kidsnews.hu: Szerinted fogjuk tudni a jövőben gyógyítani a rákot?

József: A rák amellett, hogy kialakulásban is nagyon különböző lehet, rengeteg variánsa létezik, és maga az ember is sokféle, így mindenki másképp reagál például a kezelésekre is. Ha egyszer képesek leszünk megtalálni azt a közös pontot, ami minden betegnél és daganatnál jelen van, akkor képesek leszünk gyógyítani is a daganatos betegségeket.

kidsnews.hu Hogy jött a cannabis?

József: Hát egyrészt a középiskolai tanulmányaim során már találkoztam a témával, majd pedig rákkutatóként is, hiszen a kender növénynek már bizonyítottan öt molekulájáról tudjuk, hogy pozitív hatást lehet vele elérni a rákos megbetegedések gyógyításakor, ráadásul ami kiemelten fontos, hogy képes a beteg életminőségén is javítani.  Emellett sokan keresnek meg rákkal és a cannabis olajjal (CBD) kapcsolatos kérdésekkel, így is adta magát a téma.

kidsnews.hu Te mit gondolsz mi a sikered kulcsa?

József: – Ha egy szóban kellene megfogalmaznom, akkor Isten. Ma már tudatosan élem meg a hitemet, de visszatekintve is látom, hogy mindig is jelen volt az életemben, csak régebben ezt még nem tudtam egyértelműen felismerni 😊  De emellett azt is gondolom, hogy kitartással, tenni akarással, és fegyelemmel bármit el lehet érni bárkinek, ahogy az én példám is bizonyítja.

Cikk elkészítésben Kék Homár volt a segítségemre.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 

 

 Forrás:

Kép: Dr. Horváth József FB

2017 Kidsnews | All rights reserved