Kath Stathers: Bakancslista-1000 kihagyhatatlan úti cél a nagyvilágból


Zuzmó (17éves) - 3 éve

Amikor megláttam a könyv címét – 1000 kihagyhatatlan úti cél a nagyvilágból ­– egyből arra gondoltam, hogy nekem ezt mindenképpen el kell olvasnom. Pontosan azért, mert én is írok bakancslistát – ­amit sosem árt bővíteni – így valóban nagyon kíváncsi lettem mi lehet az az 1000 úti cél, amit összeszedett az írónő, mert nekem pár százat sem sikerült összeírogatnom több év alatt, nemhogy ilyen rengeteget!

Szerintem az első dolog, ami eszünkbe jut amikor a kezünkbe vesszük a könyvet, az az, hogy brutál nehéz. Nem véletlen, ugyanis 500 oldalnyi érdekességet tart a kezében az olvasó. Nemcsak ötletgyűjtésre jó, megismerhetjük a minket körülvevő hatalmas, színes világunkat, annak több száz csodájával, ellentétben a közismert héttel. Én például nagyon sokat tanultam is belőle. Hosszú ideig lehet vele szöszmötölni, nézegetni a pontokat és rábukkanni olyanokra, amikre határozottan azt mondjuk; „Na igen, ezt én is szeretném megcsinálni!” vagy „Tyűha, ide én is mindenképpen el akarok egyszer jutni!” Ezáltal ösztönöz minket arra, hogy új célokat tűzzünk ki magunk elé és sajátokat alkossunk. Segít hinni, hogy igenis lehetséges valóra váltani az álmainkat. Például azt, hogy „Keljünk át a világ legidősebb hídján!” (Görögországban) esetleg „Énekeljünk operát egy busz tetején a sivatag közepén” (Ausztráliában) továbbá az egyik személyes kedvencemet, hogy „Szeretgessünk elefántbébit menhelyen!” (Kenyában, azon belül pedig Nairobiban.)

A könyv felépítése nekem nagyon tetszik. Látszik rajta, hogy temérdek munka áll mögötte, nagyon sok időt vehetett igénybe a szerkesztése. Ez megmutatkozik a részletes leírásokban (amit megsúgok, sokszor nem volt türelmem végigolvasni) és abban, hogy mennyire világosan van felosztva fejezetenként, hogy a Földünk melyik részén barangolunk éppen. Számomra teljesen jól értelmezhető volt, ahogy szélességi fokonként mentünk Északról Délre. Emellett, minden egyes ötlet számának a színéből megtudhatjuk, milyen célról van szó. Például a türkizkék kulturális felfedezéseket takar, a narancssárga vakmerő utazásokat, a lila apró kihívásokat. Összesen 9 különböző szín szerinti csoport van. De, ami igazán szembetűnő volt nekem és magával ragadott, azok az illusztrációk. Minden oldalon olyan ámulatba ejtő, csodálatos fényképek találhatóak, hogy jónéhánynál percekig csak ültem egy-egy felett és gyönyörködtem. Teljesen belefeledkeztem milyen elképesztő érzés lehet ott lenni.

Nem egy összefüggő, drámai végigizgulós regény, de mégis letehetetlen, mert félig már mindig a következő pontra koncentrálunk, hogy hú, az vajon mi lesz és azon gondolkozunk: „Jó, csak még ezt az egyet…”, amiből aztán lesz még minimum húsz másik. Nagyhirtelen könnyen azon kapjuk magunkat, hogy már órák óta olvasunk. De azért mégsem egy-egy éjszaka alatt felfalós kötet (bár ha ez esetleg valakinek sikerülne, keressen meg, hogy fejet hajthassak előtte), hanem inkább egy „amikor épp kedvünk van hozzá akkor elővevős”, kikapcsolódásra tökéletes könyv. Kedveltem az író őszinteségét, hogy kerek-perec azt jegyezte le, amit tényleg gondolt – legalábbis nekem ez jött le. Viszont néha egy kicsit túlságosan elnyújtott volt a helyek szépségéről való áradozás, ami nekem egy picit sok volt.

Kalandvágyóknak és azoknak, akik szeretnek utazni mindenképpen ajánlom, de őszintén szólva miden ember megtalálja benne a neki valót, mert a nagyon extrém, nagyravágyó tervektől kezdve a legapróbb boldogságot hozó örömforrások is megtalálhatóak benne. Én leginkább azért szerettem, mert teljesen kikapcsolja az agyat és elrepít minket a világ számtalan különböző pontjára. Rájöttem az olvasása közben, hogy fontos megengednünk magunknak azt, hogy jobban odafigyeljünk a vágyainkra. Teljesítsük a bennünk rejlő gyermeki álmokat.

A olvasás élményét a Scolar kiadó támogatásának köszönhetjük.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 

 2017 Kidsnews | All rights reserved