Kutya-macska barátság – egy viszony, ami emberek szerint kizárt, de mégis létezik!


Eboss Boss (14éves) - 3 éve

Legtöbben állítják, hogy a kutya-macska barátság kizárt annál is inkább, mert a macska a kutya zsákmányállata, nem beszélnek egy nyelvet, sőt még csak a testbeszédük sem hasonló. Ennek ellenére szakértők azt az álláspontot képviselik, ha kiskorban fajtára odafigyelve választunk állatokat és tudatosan összeneveljük őket, akkor valóban lehetséges a kutya és a macska barátsága.

Én egy amolyan igazi kutyás gazda vagyok, jobban mondva egy büszke ordas, vagyis maszkos fakó puli tulajdonosa. Aki ismeri ezt a magyar kutyafajtát az tudja, hogy bár nagyon okos, de heves vérmérsékletű típus.

Mivel alapvetően a családunk kutyára hangolódott, nem is merült fel a macska kérdése amíg egy szerencsétlen véletlen úgy nem hozta, hogy egy alomnyi kismacskáról kellett gondoskodnunk, mert az anyjuk sosem tért vissza a farakásunkhoz, ahová kölykezett.

Az egész úgy kezdődött, hogy a nagypapám felhívta az anyámat, és megkérte, hogy locsolja meg a növényeket a nyaralóban. Én anyukámtól pedig kikönyörögtem, hogy a barátom is jöhessen, az anyukájával együtt. Ám amikor  megérkeztünk,  szinte azonnal kimászott egy  narancssárga kiscica a farakásból, rögtön utána jött egy perzsa, utána egy sziámi cica is, majd a  végére ráadásként egy fekete jött elő. A locsolás nem jött össze mert közben eleredt az eső, de a felső szomszéd tudtunkra adta azt az információt, hogy a macskáknak nincsen anyjuk, így hazavittük őket.

A haza út nem telt eseménytelenül, mert a kismacskák útközben folyamatosan ugráltak a kocsiban, ami igazán szórakoztató volt. Természetesen mielőtt hazaértünk volna anyám ragaszkodott hozzá, hogy álljunk meg az állatorvosnál és nézzessük meg újdonsült négylábúinkat és tájékozódjunk róla pontosan milyen teendőink is lesznek velük.

A rendelőben komoly meglepetés ért, amikor kiderült, hogy a macskák esetében – ha ugyan nem is túl gyakori–, de létezik, hogy egy alomnak akár több apja is lehet. Valószínűleg ez volt a magyarázata annak, hogy farakásunkban egy vörös és csíkos házimacskát, egy fekete perzsaszerűséget és egy teljesen fajtatisztának látszó sziámi macskát találtunk. Az állatorvosok tippje szerint körülbelül négy vagy öt hetesek lehettek ekkor.  Szerencsére a nagyszüleimet sikerült meggyőznöm, hogy az általam Nermál névre keresztelt sziámi a család része maradhasson, így egyetlen akadály volt már csak előttem, hogy a pulim elfogadja a cicámat.

Mint az ti is látjátok, sikerrel jártam – a köztük lévő barátság megkérdőjelezhetetlen.  Ha ti is szeretnétek összeszoktatni kis barátaitokat, vagy van már kutyátok és szeretnétek macskát, vagy épp fordítva, akkor érdemes tovább olvasnotok cikkemet.

Sokan állítják, hogy minél előbb találkozik a két állat annál jobb, de a cikket megelőző kutatásomban találtam ennek ellentmondó írást is.

Az én pulim még fiatal volt, amikor Nermál belecsöppent az életünkben. Viszont mivel puli, fajtajellegéből adódóan rendkívül szófogadó volt már akkor is, ami szerintem a legfőbb kulcsa az összeszoktatásnak. Így amikor esetleg bedurvult a játék egyetlen szóval könnyen megoldható volt a fegyelmezés. Ami az első találkozásoknál, vagyis a bizalom kiépülésénél bizonyára fontos tényező.

A másik nagyon fontos dolog, hogy amíg nem szoktak össze, soha ne hagyjuk őket egyedül. Ahogy azt már korábban is írtam: a kutyának zsákmányállata a macska, így az ösztönök hamar maguk alá gyűrhetik mindkét állatott. Fontos megjegyezni, nehogy azt gondoljuk, hogy csak a kutya brutális támadásával és cirmosunk elmúlásának problémája merülhet fel, mert a macska is tud komoly sérüléseket okozni az őt fenyegető kutyának.

Mivel az összeszoktatás legfőbb célja, hogy a macska nem vegye fenyegetésnek a kutyát, mindaddig kell a külső kontroll, amíg bármilyen rövid időre is, de úgy látjuk, hogy a két állat között feszültség alakul ki. Ha már úgy tudnak egymás társaságában lenni, hogy nem figyelnek egymásra, akkor érkezett el az összeszokás pillanata, és számodra az önfeledt nevetések időszaka is, mert ahogy a rövid videóban is jól látszik a két barát számtalan vidám percet tölt egymás társaságában.

 

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved