A ló és az ember története


kidsnews (127éves) - 3 éve

Az ember és a ló kapcsolata évezredekre nyúlik vissza, amely a történelem számos időszakában elválaszthatatlan köteléket alkotott a két faj között. Az ember tenyésztette a lovakat ezzel befolyásolva fejlődésüket, míg a ló meghatározója lett az emberiség történetének.

Kezdetekben az emberek számára főként zsákmányállatként ismert faj helyzete körülbelül hatezer évvel ezelőtt változott meg, amikor is valaki felült a hátára és ezzel a „kis” lépéssel a lovas örökre megváltoztatta az állat megítélést és meghatározta az emberiség történelmének fejlődését.  De a ló elterjedést az egész világon a kerék feltalálásának köszönhette, ugyanis a találmány miatt megszűnt az emberek röghöz kötöttsége és a kerékkel közös közlekedési eszközök miatt a lovak számos területen kaptak lehetőséget.

A lóval való közös munka meghatározó része a lovak képzése. Mielőtt komolyabban elkezdenénk kiképezni a lovakat, először csikó korukban hozzá kell szoktatni az ember jelenlétéhez, hiszen a lónak nem természetes az, hogy valaki a hátára ül. Ezért van szükség a lovak képzésére. Idén decemberben Budapestre látogatnak az erőszakmentes lóidomítás legnagyobb alakjai, Monty Roberts, Lorenzo és Pignon.

Manapság egyre népszerűbb az erőszakmentes lóidomítás. A lóképzés egy speciális módszere: a szabadidomítás. A szabadidomítás a természetes lókiképzésen alapul, és lényege, hogy a lovakat minimális eszközhasználattal, azok testbeszédére építve képezik, eredményeképpen pedig akár nyereg és kantár nélkül is lovagolhatók lesznek.

Sokszor találkozhatunk a „suttogó” kifejezéssel, amit akkor szoktunk használni, mikor úgy tűnik, valaki úgy bírja cselekvésre a lovat, hogy szinte csak belesúg a fülébe. Az viszont már kevésbé ismert, tulajdonképpen honnan is ered ez a kifejezés: a XVIII. században élt egy Daniel Sullivan nevű patkolókovács, aki nagy hírnévvel rendelkezett azokban az időkben. Azt beszélték róla, hogy szinte minden vadlovat képes volt akár pillanatok alatt megszelídíteni, viszont a módszeréről nem lehetett tudni semmit. Az emberek csak annyit láttak, hogy Daniel bemegy a lóval a pajtába, ahonnan halk suttogás hallatszott, majd a vad ló egy teljesen együttműködő társként jött ki az istállóból. Ezután kezdték Daniel Sullivant „Suttogónak” becézni, innen ered a ma használatos kifejezés is. Nem lehet tudni, hogy tanult-e a módszerét, vagy maga fejlesztette, csak azt, hogy a természetes lókiképzésre alapozva szelídítette a lovakat. Tehát a lovat eszközök nélkül, a testbeszédükre alapozva képezte, hogy a ló elfogadja őt ménestársául, vezetőjéül, és önszántából csatlakozzon hozzá, kövesse az utasításait.

„A lovak megfelelő képzése azért nagyon fontos, mert a technika segítségével nem megszelídíteni lehet a lovat, hanem betörni, aminek a végén nem egy teljes értékű társat kapunk, hanem egy testileg és lelkileg is megtört állatot kapunk, aki önmagára és a környezetére is veszélyes lehet. A természetes lókiképzés egyik nagy előnye, hogy a lovak egymás közti kommunikációján alapul, azokon a szituációkon, amik a lovak között előfordulnak. A lovasok így tudnak legkönnyebben egyenrangú partneri viszonyt kialakítani a lovaikkal, és így tudják elérni a legharmonikusabb együttműködést” –mondta el Lezsák Levente, szabadidomító.

A ma legismertebb suttogó Monty Roberts, aki a természetes lókiképzésre alapozva alkotott egy saját módszert, és azt világszerte tanítja a lovászoknak. Mindemellett igyekszik felhívni a figyelmet az erőszakmentes lóidomítás fontosságára. Nem lesz ez máshogy decemberben sem, amikor a ma élő leghíresebb ló suttogó, Monty Roberts két tehetséges idomár, Lorenzo és Pignon társaságában Budapestre látogat, hogy egy fantasztikus lovas show keretén belül népszerűsítsék a szabadidomítást.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

lovasshow

2017 Kidsnews | All rights reserved