Megosztott kormányzás vár Donald Trumpra


kidsnews (127éves) - 3 éve

Az NBC, a CNN és a Fox csatorna szerint is megosztott kormányzás vár az amerikai politikára, mivel a félidős választások következtében bár a republikánusok irányítják továbbra is a végrehajtó hatalmat, a demokrata párt fogja uralni a törvényhozás egyik vagy mindkét házát. De mi az a félidős választás, és egyáltalán hogyan működik az amerikai választási rendszer?

Az amerikai választási rendszerre minimum azt szokták mondani, hogy bonyolult, de néha ennél erősebb jelzőkkel is illetik. A lényeg, hogy minden 18 éves korát betöltő amerikai állampolgár lehet szavazó, akit regisztráltak a választók jegyzékébe. Választásokat négy évente tartanak, és elektori rendszerben választanak elnököt. Ilyenkor az összes tagállamban az urnához vonulnak a választok, de csak azt döntik el, hogy képviselőik, vagyis az elektorok melyik elnökjelöltet támogassák. A szavazatok mennyisége az adott állam népességétől függ, így minél többen laknak ott annál több elektori szavazat áll rendelkezésre.

A midterm election, vagyis a félidős választás mindig is meghatározó része volt az Egyesült Államok történetének, de annak ellenére, hogy kiváló fokmérője a társadalom elégedettségének kimenetele nem igazán érinti az elnök személyét, mivel ilyenkor a 435 tagú szövetségi képviselőházat újítják meg.

A mostani előretörés a demokraták részéről azonban rejteget majd némi kényelmetlenséget a populista republikánus elnök számára, annak ellenére, hogy jellemzően újraválasztásra kerültek az elnököt  is adó párt jelöltjei. A jövőben ugyanis joggal várható el az ellenlábas és mostanra többségebe került demokrata képviselők részéről, hogy számon fogják kérni az elnök elmaradó adóbevallásait, és az sem kizárt, hogy terítékre kerül az orosz befolyás kérdése is.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

24.hu ; merce.hu; ircblog.usembassy.hu; index.hu;kitekinto.hu;

2017 Kidsnews | All rights reserved