Miért fontos a fenntarthatóság és hogyan lehet elérni.


kidsnews (127éves) - 3 éve

Manapság sokat hallani a fenntarthatóságról, a fenntartható fejlődésről, stb. De miért is fontos ez a témakör? Nos, alapvetően azért, mert amelyik rendszer nem fenntartható, az elkerülhetetlenül összeomlik. Talán hallottad már, hogy a világgazdaság nem fenntartható, ahogy az országok túlnyomó többsége sem (hazánk sem). Ezt mégis hogy lehet elképzelni? A természet minden évben ad valamennyi erőforrást (pl. talaj, ivóvíz, fa), de mi nem csak a „kamatokat” használjuk el, hanem azt is, aminek „kamatoznia” kellene (pl. mező, tó, erdő). Ha pedig elfogynak a gazdaság alapjait jelentő természeti erőforrások, akkor az nyersanyag- utánpótlás híján lelassul vagy megáll, így az embereknek nem jut elég élelem, víz, energia, stb.

Ha minden így megy tovább, akkor a világgazdaság idővel összeomlik (és vele együtt várhatóan hazánk is), ami káoszt, és sok szenvedést okozna. Az előrejelzések alapján ez még a mi életünkben megtörténne. Ennek számtalan oka lehet, például a klímaváltozás súlyosbodása, a talajpusztulás, a tengeri halpopulációk összeomlása, vagy az olajkitermelés visszaesése. A kőolajat szinte mindenhez használjuk, így ellátási gondok esetén mindennek megugrana az ára, majd lelassulna a termelés, élelmezési gondok adódnának, stb.

Ezeket persze mindenki szeretné elkerülni, így mindenkinek érdekében áll, hogy a dolgok menete megváltozzon, méghozzá nagyon gyorsan – hogy legyen időnk megfordítani a kritikus folyamatokat, vagy legalább enyhíteni a várható szenvedés mértékét. Emellett persze az emberi terjeszkedés a vadvilág számára is sok szenvedést okoz, sőt, teljes fajok kipusztulását eredményezi. De mit kell tenni a változáshoz? Mi a leghatékonyabb módja a fenntarthatóság elérésének? Egyáltalán honnan lehet tudni, hogy egy társadalom fenntartható-e?

Egy társadalom fenntartható módon működik, ha környezetterhelése (ökolábnyoma) kisebb, mint a rendelkezésre álló terület eltartóképessége (biokapacitása). Mindkettő mértékegysége a globális hektár – ez egy hektárnyi terület (100×100 méter) eltartóképességének globális átlaga. Az ökolábnyomot kiszámolhatjuk a teljes népességre vetítve, vagy akár egy emberre. Ekkor egy főre jutó ökolábnyomról beszélünk, amit az ökolábnyom-kalkulátorok is mérnek. A (teljes) ökolábnyom természetesen az egy főre jutó ökolábnyom és a népesség szorzata.

A fenntarthatósághoz azt kell elérni, hogy a (teljes) ökolábnyom ne legyen nagyobb a (teljes) biokapacitásnál. Ehhez növelhetjük a biokapacitást, vagy csökkenthetjük az ökolábnyomot. Előbbit már így is feszített tempóban igyekszünk növelni (műtrágyák, bőtermő fajták, stb.). Ezek eredményeképpen a biokapacitás az elmúlt 50 évben világszinten kb. 30%-kal nőtt, ám eközben a világnépesség a duplájára, így a biokapacitás növelése sajnos közel sem volt elég.

Az ökolábnyomot elméletben csökkenthetnénk úgy, hogy meggyőzzük az embereket, hogy csökkentsék egyéni ökolábnyomukat. Ám ez sokak számára csak kényelmetlenséget és extra költségeket jelent, miközben a szegények milliárdjai inkább növelnék a fogyasztásukat, és így egyéni ökolábnyomukat. Nyilván senki nem várhatja el tőlük, hogy tovább nyomorogjanak a fenntarthatóság érdekében, szóval nem várható az egy főre jutó ökolábnyom csökkenése.

Ám a teljes ökolábnyomot csökkenthetjük úgy is, hogy a népességnövekedést tudatosan átfordítjuk csökkenésbe – ahogy az megtörtént néhány fejlett országban, mint például Japánban, vagy éppen hazánkban (ami elősorban az oktatásnak, a női egyenjogúságnak, és a fogamzásgátlókhoz való hozzáférésnek köszönhető).

Mindezek fényében világosság válik, hogy a mai világban a népességfogyás valójában megoldás, és hogy a fenntarthatóság elérésének egyetlen reális lehetősége. Érdemes hozzátenni, hogy az összeomlás hatására is elkezdene csökkenni a népesség, ám egyáltalán nem mindegy, hogy azért csökken, mert megugrik a halálozási ráta (ami rossz), vagy azért, mert sikerül megelőzni az egyébként sem kívánt nemzéseket (ami viszont számtalan szempontból jó)!

Ezért is fontos, hogy mindenki alaposan átgondolt, tudatos döntést hozzon a legnagyobb horderejű egyéni, családi, társadalmi és ökológiai kérdésben, vagyis a gyermeknemzésben, és hogy mindenkit segítsünk abban, hogy ehhez meg is legyenek az eszközei, a tudása, és joga!

 

Kántor Sztella Nóra, BOCS Alapítvány

 

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

footprintnetwork 1  2  3

theguardian 2

 

2017 Kidsnews | All rights reserved