Nagy Ervin A TANÁR


Orbók Réka (22éves) - 3 éve

A fiatalok körében talán az egyik legelismertebb magyar sorozat; A tanár főszereplőjével: Nagy Ervinnek ültem le beszélgetni, akit nem csak a tévé képernyőn, hanem a Katona József színházban is láthatunk olyan sikerdarabokban mint A bajnok, vagy épp az Ithaka.

Az interjún szóba került a mai fiatalság, az iskola funkciója és szerepe, és természetesen a foglalkozása is illetve az, hogy hogyan érdemes nekifutni a színészi pályának, ha valakit az érdekel.

Kidsnews, Réka: Milyen volt a fiatal kora? Találkozott olyan személlyel, aki meghatározó szerepet játszott az életében, nagy befolyást gyakorolt Önre?

Nagy Ervin: Én egy sportiskolába jártam, ahol számomra nagyon meghatározó tanáregyéniségek tanítottak, akik igazán szigorúak, mégis nagyon támogatóak voltak. Úgy érzem ők játszottak szerepet abban, hogy a magabiztosságom kialakuljon az élethez. Ezért is tartom nagyon fontosnak az általános iskolát. Utána gimnáziumban már szembejött a mai oktatás rákfenéje; a csőlátás és az egyéni gondolkozásmód eltörlése. Ennek is köszönheti A Tanár című sorozat is a sikerét azzal, hogy a rugalmasságot mutatja be a karakterem személyisége által. A sorozat bepillantást enged egy másik nézőpontba, tulajdonképpen rávilágít arra, hogy másképp is hozzá lehet nyúlni problémákhoz, témákhoz. Lehet máshogy tekinteni a gyerekekre és nem egy sablon alapján kell az egész országot tanítani.

Manapság a kontraszelekció – ami a tanárképzést illeti – a legnagyobb mélypontját éli. Most azok az emberek végeznek, akiket máshová nem vettek fel. Én is belefutottam pár borzalmas tanárba, főleg olyan területen mint például az irodalom, amit nagyon szerettem.

Ezután jött egy lehetőség, hogy Pesten tanulhassak a Szabó Ervin Gimnázium dráma tagozatán, és ott történt egy száznyolcvan fokos fordulat az életemben, mert egy teljesen liberális iskolában találtam magamat Angyalföldön, ahol minden a művészetről, alkotásról és az egyéniségekről szólt. Szerintem nagyon fontos, hogy ha olyan a helyzet, akkor tudjunk váltani a későbbiekben is felnőttként. Nem abból az iskolából kell elmenni egyetemre, ahol kezdtünk. Az én kislányom is például másfél évet járt állami iskolába, de olyan katasztrofális volt a helyzet, hogy kivettem és megtehettem, hogy egy magániskolába irattam.

 A szülei élsportolók voltak. Mennyire volt így nagy a szülői nyomás, hogy ne művészi pályát válasszon?

Nekem nagyon támogató hozzáállásúak a szüleim. A maguk módján erőltették a sportkarriert, de mikor látták, hogy én ettől nem vagyok boldog nem nyomasztottak tovább. Belátták, hogy az én karrierem más lesz. Nem voltak dogmák a fejükben és szerintem nagyon jól vették ezt az akadályt, amiért én a mai napig hálás vagyok.

 A Tanárban a szerep egy saját maga által felépített karakter. Volt olyan személy, akit igyekezett megformálni, vagy ő inkább egy ilyen utópisztikus személyiség, azt ábrázolja, hogy milyen is kéne legyen egy tanár?

Ez egy fikció. A sorozatban nagyon sokszor túllövünk a józan ész határain. Vannak konzervatív dolgok, amikkel támadnak minket, de ez nem az életről szól. Az, hogy én milyen karaktert formálok az teljesen rajtam múlik és az én igazságérzetemen. Vasvári Szilárd úgy tekint a tanítványaira, mintha a sajátjai lennének. Segíti őket az iskola falain is túl, és nem csak feladatként tekint rájuk. Azon kívül, hogy leadja a tudást foglalkozik a lelkükkel. Szerintem a tanári pályában ez a lényeg.

A saját, sok-sok pozitív tanár viszonyomból merítettem a karakterhez. A volt testnevelő tanáraimból például rengeteget. Azokból a kemény, de nagyon szerető szívű emberekből, abból, hogy hogyan tudtak fanatizálni minket a jó ügy érdekében. Alapvetően pedig az egészet szívből csinálom, nem agyból, mert az igazságtalanságot nagyon nem szeretem, így képes vagyok tűzbe menni emberekért.

Nekem egyébként az a legfőbb célom, hogy a fiataloknak tetszen. Azok, akiknek a problémáiról beszélünk találva érzik magukat, bele tudják érezni magukat egy-egy sorozatban látott szituációba. És fura, de az tetszik nekik a legjobban, mikor ki vannak osztva, nem mikor szeretgetve vannak. Sokaknak nagyon tetszett mikor az igazság nevében előveszem az osztályt, a duci kislány kicsúfolása miatt. Van egy olyan ember – aki értük, nem ellenük – kiáll az igazságért, mert rosszat tettek és elmondja a véleményét.

 Mennyire nehéz együtt dolgozni a fiatalokkal?

Nagyon jól vannak kiválasztva. Mindenki kicsit idősebb a karakterénél, ugyanakkor kinézeténél fogva elmegy gimnazista korúnak, ezért könnyű velük dolgozni. Persze vannak nehezebb napok, de abból is csak egy-kettő. Én ennyi idősen nem tudtam ennyit. Nem voltam ennyire tudatosan felkészülve erre a pályára, ezzel szemben ők ma nagyon tudatosak.

Több híres színésznek is adta már a hangját mint szinkronszínész, mint például Johnny Depp, Chris Hemsworth, Matthew McConaughy. Volt olyan, hogy a kislánya hallotta és nem értette?

Igen. A Charlie és a csokigyár. „Apa az te vagy?” Azon nagyon meglepődött. És utána kellett olyan hangon beszélnem egy kicsit. Sosem felejtem el. Akkor nagyon büszke voltam arra, hogy ezzel a szakmával foglalkozom. Az elején nem is ismert fel és számomra mindig az a legnagyobb dicséret, ha nem ismernek fel.

A Valami Amerika 3. részében egy meleg rabot alakított. Mennyire volt nehéz a szerephez fejben átszellemülni?

Egy idő után van ennek egy rutinja, hogy hogyan helyezkedik bele az ember egy figurába. Régebben valahogy több idő jutott erre, az ember foglalkozott egy szereppel hónapokig, magával vitte akár az utcára is, de manapság nem itt tart a világ. Ilyenekre nincs idő, annyi dolgot csinálunk egyszerre. Én a magam módján mindig próbálok lelassulni, de mikor megkapom a jelmezt, a sminket az úgy megcsinálja az embert. Anélkül, hogy észrevenném már benne is vagyok a szerepben.

Van kedvenc darabja azok közül, amiben játszik?

Most A bajnok című darabot nagyon szeretem. Abban érzem a pályám kicsúcsosodását színházi értelemben. Egy elég nehéz kihívás, mert operát kell énekelni, ugyanakkor maga a darab kortárs, főleg a mondanivalóját tekintve.

Fiataloknak melyik színházi darabját ajánlja?

Az Ithakát. Nagyon fiatalosan, frissen nyúl hozzá az Odüsszeia sztorijához.

Ha valaki erre a pályára készül, akkor mit tanácsolna neki?

Hogy ne menjen el rögtön a kedve az első akadálynál és nem csak a főiskolán keresztül vezet az út ma már a karrierhez. Persze az is fontos, de a gyakorlatból is sokat lehet tanulni, másokat nézve. A legfontosabb talán az alázat és a kitartás. Csak mert nem sikerül valami rögtön, az nem azt jelenti, hogy két év múltán nem lehet valakiből nagyon jó színész.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Kép:

Maximilian Bühn

Szilágyi Lenke

 

 

 

2017 Kidsnews | All rights reserved