Nem érdekli Trump-ot a Spanyolországban lezuhant atombombák maradéka


kidsnews (127éves) - 3 éve

Az amerikai kormánnyal történt minden korábbi egyeztetés és megállapodás ellenére, úgy tűnik nem nagyon izgatja magát a Trump adminisztráció az 1966-os úgynevezett Palomares-i incidens következményei miatt. Az 52 évvel ezelőtti jelentős plutónium kiszóródást eredményező légibaleset miatt pedig elkerülhetetlennek látszik közel 50000 köbméter radioaktív talaj eltávolítása a spanyol tengerparti település mellöl, amely várható költségét 640 millió euróra becsülik a szakemberek.

Egy a murciatoday.com-on megjelent cikk szerint az amerikaiak egyszerűen és világosan hozták a spanyol fél tudomására, hogy nem tartják magukra nézve kötelező érvényűnek azt a megállapodást, amelyet még Obama idején írtak alá a mentesítésről, annak ellenére, hogy teljesen nyilvánvaló a felelősségük az eset miatt.

Az amerikai légierő B-52-ese még 1966. januárjában szenvedett balesetet Spanyolország felett, amikor közel 10000 méteres repülési magasságon összeütközött a légitankolását lehetővé tevő KC-135-ös tankergéppel. A tanker azonnal felrobbant, a bombázó roncsai pedig a fedélzeten lévő négy darab élesítetlen MK28-as hidrogénbombával spanyol területre zuhantak. A tengerbe és a szárazföldre hulló nukleáris fegyverek közül kettőben működött el a hagyományos robbanóanyagot tartalmazó indítótöltet, amely szerencsére egyik esetben sem generált láncreakciót, de a piszkos bombává degradálódott fegyverekből így is szétszóródott 3 kilogramm plutónium 490 hektárnyi termőföldet tett használhatatlanná.

 

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

large.stanford.edu; murciatoday.com;

2017 Kidsnews | All rights reserved