November 1. – A desztalinizáció elért a Vörös térre is


kidsnews (127éves) - 3 éve

1961. november 1-én a desztalinizáció második hulláma elért a moszkvai Vörös térre is, ezért Joszif Visszarionovics Sztálin bebalzsamozott holttestét eltávolították a Mauzóleumból.

Az SZKP XXII. kongresszusának határozata szerint a korábban Lenin legközelebbi harcostársaként, hű tanítványaként és az emberiség óriási lángelméjeként jellemezett Sztálint a Kreml falánál lévő sírba temették.

Desztalinizáció: Sztálin szovjet diktátor 1953- van bekövetkezett halála után a kommunista országokban elkezdődött, a törvénytelenségek és a személyi kultuszmegszüntetését célzó folyamat, a sztálinizmus bűneivel való szembenézés. A desztalinizáció célja nem a kapitalista rendszerváltás, hanem a kommunista rendszeren belüli önkorrekció, a demokratizálás volt.

A szovjet pálfordulás nem volt minden előjel nélkül, hiszen Nyikita Szergejevics Hruscsov a Szovjetunió Kommunista Pártjának első titkára már jóval korábban, a diktátor 1953-as halála után pályára állította a desztalinizációt, vagyis a törvénytelenségek és a személyi kultusz megszüntetését célzó folyamatot a Szovjetunióban, miközben nyíltan leplezte le Sztálin bűneit.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

kép: Wikipédia

2017 Kidsnews | All rights reserved