November 11. – Márton napja


kidsnews (127éves) - 3 éve

A legenda szerint valamikor a 4. században a római császár katonájaként szolgáló, egyébként magyar származású Márton egy nagyon hideg téli estén megosztotta köpenyét egy nélkülöző koldussal valahol a mai Franciaország területén. Jócselekedete természetesen nem maradt észrevétlen. Jézus még aznap éjszaka megjelent neki álmában és onnantól fogva Márton már nem a császárt, hanem Istent szolgálta.

Jóságáról, empátiájáról már életében legendák születtek és püspökké is szentelték. Ő azonban szerény ember volt és mivel méltatlannak tartotta magát a címre, egyszerűen elbújt egy libaólban. A derék szárnyasok azonban nem őrültek a hívatlan vendégnek így hangos gágogásukkal elárulták hová bújt a később Tour püspökévé szentelt egykori katona.

A Pannonhalmi Bencés Főapátság Szent Mártont ábrázoló ablaka. / wikipedia.org

A legendából ünnep kerekedett ezért a népszokások szerint Márton napján ezután már rendszeresek voltak a lakomák, bálok és vásárok, amihez hozzájárult, hogy ez a nap a karácsonyt megelőző negyvennapos böjt előtti utolsó ünnepnap.

Az asszonyoknak nem volt szabad takarítani, mosni, teregetni, mert ez a hiedelmek szerint a jószág pusztulását okozta. Ilyenkor jellemzően liba került az ünnep asztalra mivel „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved